fbpx

Strada din Cluj-Napoca unde a locuit Doina Cornea a primit numele marii disidente anticomuniste

Strada din Cluj-Napoca unde a locuit Doina Cornea a primit numele marii disidente anticomuniste

Image
Image

Consiliul Local Cluj-Napoca a votată în unanimitate în ultima ședință hotărârea de schimbare a denumirii str. Alba Iulia din municipiul Cluj-Napoca. Potrivit stiriletransilvaniei.ro, aceasta se numește acum strada Doina Cornea, în semn de respect pentru un simbol al demnității, curajului și libertății în cei mai crunți ani ai regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Născută la 30 mai 1929 la Braşov, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Doinea Cornea a fost o publicistă și disidentă anticomunistă din Romania. Studiile de franceză și italiană le-a început la Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar începând cu 1958, Doina Cornea a devenit profesor la Catedra de Franceză a Universităţii Babeş-Bolyai.

În 17 noiembrie 1989, Doina Cornea primea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității libere din Bruxelles, o recunoaștere internațională a abnegației, demnității și curajului ei deplin în lupta pentru drepturile omului și împotriva totalitarismului din România.

Doina Cornea a primit un mare număr de distincții, titluri și premii, printre:

– Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989)

– Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000)

– Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000)

– Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009)

– Din partea Regelui Mihai a primit Crucea Casei Regale a României (2009)

Doina Cornea s-a stins din viață în 4 mai 2018, în locuința ei din Cluj-Napoca, și a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din municipiu.

Sursă foto stiriletransilvaniei.ro.


Image

Publish modules to the "offcanvas" position.