Un tânăr jurnalist a murit chiar în ziua externării dintr-un spital din Cluj-Napoca!

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

A venit în orașul de pe Someș pentru a-și urma pasiunile – sportul, fotografia, ciclismul – și s-a întors acasă între patru scânduri. A ales să se interneze într-un spital de stat, punându-și toată încrederea în doctorii din orașul de cinci stele și într-un sistem medical clujean lăudat până la Dumnezeu și înapoi.
„Credeam că la Cluj medicii sunt mai pricepuți”, spunea, la înmormântarea lui Dan Porcuțan, preotul Teodor Giosan din Câmpulung Moldovenesc.

Dan Porcuţan s-a internat în 10 martie la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, aparţinând Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Diagnosticul medicilor este un abces submandibular. În aceeaşi zi, medicii intervin pentru drenarea puroiului, iar trei zile mai târziu se realizează extracţia dentară a dintelui.
În 14 martie, la prânz, este externat. În aceeaşi zi, seara, se întoarce la spital, unde acuză că nu poate respira, dar este lăsat să plece fără minime verificări.
În 14 martie, la ora 21.00, moare acasă sufocat.

Monitorul de Cluj încearcă să reconstituie ultimele zile din viața lui Dan Porcuţan, de la internare și până la momentul externării. Ce tratament a primit, cât de bine a fost îngrijit și cum a fost posibil ca un tânăr sportiv să moară la câteva ore de la ieșirea din spital nebăgat în seamă de medici când s-a plâns că nu poate respira.

Pe biletul de ieşire din spital apar patru semnături şi anume: medic-şef conferenţiar doctor Simion Bran (medic primar chirurgie maxilo-facială), doctor curant Cristian Mihail Dinu (medic primar chirurgie maxilo-facială), medic rezident Balint Ştefanie Diana (chirurgie dento-alveolară) şi Ileşan Robert Radu (medic specialist chirurgie maxilo-facială, medic de gardă în ziua internării jurnalistului).
Monitorul de Cluj a încercat în nenumărate rânduri să vorbească cu medicii care l-au îngrijit/operat pe Dan Porcuţan dar, în ciuda insistenţelor, aceştia nu au putut fi contactaţi. Mai mult, nici conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă nu a putut fi contactată.

Familia Porcuţan a angajat un avocat şi e decisă să meargă până în pânzele albe să afle adevărul. „Am angajat un avocat. Vrem să găsim vinovatul, să se stabilească de ce a murit, cauza morții. Eu nu vreau compensații materiale că nu mă ajută cu nimic. Vreau să nu se mai întâmple, vreau să se îndrepte sistemul, nimeni nu îmi aduce fratele înapoi. Nu vreau să bag pe nimeni în închisoare, că nu mă ajută cu nimic. Cu siguranță, doctorul îl are pe conștiință. Am vorbit cu el, a doua zi după deces şi l-am văzut cât e de speriat. Am mers la Maxilo-Facilă după un certificat. Doctorul care l-a operat a venit de acasă și ne-am întâlnit față în față. Am vorbit cu medicul, era în stare de șoc, era alb ca varul, speriat, venise de acasă să semneze hârtia. Nu știa ce să zică, era sub stare de șoc. M-a întrebat cum s-a întâmplat. Mi-a zis că el considera că a plecat bine din spital. Nu înțelegea nici el ce s-a întâmplat. Nu au venit rezultatele de la IML. Nu am făcut plângere la Colegiul Medicilor, așteptăm raportul IML. Fără o dovadă clară a malpraxisului...Este un caz suspect”, concluzionează Adriana Porcuţan.

Duminică, 21 aprilie, Dan Porcuţan ar fi împlinit 31 de ani. În schimb, familia se pregăteşte pentru Parastasul de 40 de zile de la deces.
În memoria lui, Clubul de ciclism Napoca Cycling Plus, unde activa şi Dan, şi-a schimbat denumirea în Club Sportiv Napoca Cycling Plus PDG (Porcuţan Dan George).

Sursă foto monitorulcj.ro.

Image