Risc de poluare masivă pe un râu din Maramureş, din cauza reziduurilor de la exploataţie subterană

Risc de poluare masivă pe un râu din Maramureş, din cauza reziduurilor de la exploataţie subterană
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Pericol de poluare în Maramureș, după ce ape de mină nefiltrate au ajuns în râul Băița. De vină au fost precipitațiile abundente din ultimele zile. Acum sunt monitorizate mai multe cursuri de apă și se așteaptă rezultatele testelor realizate de specialiștii de la Apele Române.

Râul Băița are în acest moment o culoare roșiatică. Este așa de azi-noapte, de când s-a petrecut incidentul, spun localnicii. Apele de aici ajung în râul Lăpuș și de acolo în Someș.

Specialiștii de la Apele Române Maramureș analizează indicatorii de calitate ai apei. Și Garda de Mediu așteaptă rezultatele, ca să verifice dacă sunt depășite limitele reglementate, informează Digi24.

Fost geolog la mina din Băița, Ioan Miclea susține că poluarea se întâmplă din cauza lipsei de substanțe reactive, care să neutralizeze elementele toxice din apă. „Apa curge din mină. Are plumb, zinc, cupru, aur, argint, mangan, fier, metale care-s în rocă. Sunt două stații de epurare. Degeaba îi amendezi, că nu au bani să cumpere atâta reactiv. Le trebuie var, fel de fel de reactiv”, a povestit acesta, citat de Digi24.

Image