La Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din Zalău, primul atelier dedicat pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” din Zalău are primul atelier în sistemul de învățământ profesional dual din judeţ. Inaugurarea acestuia a avut loc joi. Investiţia a fost posibilă graţie Fundației Corporativă Michelin, parte a Grupului Michelin, care a sprijit comunitatea locală şi a investit în educaţie.

În prezenţa ambasadorului Franţei în România, Michèle Ramis, reprezentanți ai companiei Michelin, ai Consiliului Județean Sălaj, ai liceului ”Mihai Viteazul” și ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj a avut loc momentul oficial de lansare al proiectului ce oferă tinerilor accesul la învățământ profesional în sistem dual.
Potrivit Magazin Sălăjean, aceasta a urmărit nevoile comunității locale și a decis să investească în dezvoltarea meseriilor tehnice prin crearea unui spațiu pe care l-a dezvoltat în trei etape:
 ”Reabilitarea atelierului cu sprijinul Primariei Zalău”;
”Pregătirea spațiului pentru noile echipamente” şi 
 ”Achiziționarea echipamentelor, pornind de la materiale de bază pentru primul an până la echipamente complexe, pentru a atinge performanță în timpul celor trei ani de formare duală”.

“Proiectul este unul important pentru noi din toate punctele de vedere, pentru că înseamnă creşterea nivelului educaţiei în Zalău, în încercarea de a reţine din ce în ce mai mult tinerii talentaţi în zona noastră. Bineînţeles că, pentru acompanierea, din punct de vedere calitativ, a acestui proiect, a fost necesară implicarea noastră, alături de Fundaţia Michelin, pentru a sprijini acest demers. Ne aflăm acum într-o sală de laborator care a fost renovată cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, care ne-au pus la dispoziţie acest spaţiu, astfel încât, împreună cu Fundaţia Michelin, în acord cu programa de învăţământ, să derulăm un program de echipare a acestui laborator, care va dura trei ani. În fiecare dintre cei ani şcolari punem la dispoziţie materiale noi, prin care laboratorul să fie corect echipat pentru a răspunde cerinţelor programei şcolare”,  a precizat, la festivitatea de inagurare, Cristian Lazăr, director de resurse umane în cadrul fabricii de anvelope de la Zalău, potrivit AGERPRES.

Acesta a adăgat faptul că elevii din învăţământul profesional dual vor merge în laboratoarele şi atelierele fabricii pentru a practica şi exersa ceea ce învaţă pe băncile şcolii.
Directorul liceului, Dana Rus, a precizat faptul că în acest an există o grupă de 14 elevi pentru învăţământul dual, dar numărul acestora va creşte în viitorul an şcolar.
“Este o formă nouă de învăţământ în judeţul Sălaj şi doar în şcoala noastră, iar pentru anul şcolar viitor am în planul de şcolarizare un număr de 46 de locuri pentru învăţământul dual, la trei calificări: mecanică, electro-mecanică şi tâmplar universal. Agenţii economici şi, în special, compania producătoare ne susţin în toate activităţile. Le mulţumim şi sperăm într-o colaborare fructuoasă şi pe viitor”, a menţionat Dana Rus.
Ambasadorului Franţei în România, Michele Ramis, a precizat că astfel de proiecte sunt un câştig pentru toate părţile implicate şi ajută tinerii să rămână în ţară. 
“Sunt foarte fericită că mă aflu astăzi aici, la Zalău, pentru că am venit să salut un parteneriat din care toată lumea câştigă. Este un parteneriat din care toată lumea are de câştigat pentru că diverşi actori s-au raliat pentru beneficiul tuturor: autorităţi locale, pe de o parte, judeţul şi primăria, compania producătoare de anvelope, instituţia şcolară, la care ne-am alăturat şi noi pentru că interesul judeţului, al nostru, al tinerilor, este de a oferi un parcurs interesant, printr-o formare profesională, astfel încât companiile să poată recruta noi angajaţi şi pentru ca în regiune tinerii să-şi găsească un loc de muncă, să nu plece în străinătate, să rămână aici. (...) Cred că acest exemplu ar trebui preluat şi în alte părţi. (...) Sunt foarte fericită că Ambasada Franţei şi Institutul Francez s-au alăturat acestei acţiuni”, a conchis Michele Ramis.

Sursă foto Magazin Sălăjean.

Image