fbpx

Traseul Autostrăzii Transilvania se suprapune cu ruinele unui castru roman

Image
Image

Potrivit unui comunicat al Comisiei Naţionale Limes, dat publicităţii miercuri, o porţiune a sitului arheologic Castrul roman de la Sutoru - Gura Căpuşului va fi afectată de culoarul Autostrăzii Transilvania şi de bretelele de descărcare ale acesteia. Comisia Naţională Limes propune repoziţionarea nodului de legătură din zonă la o distanţă de 200 de metri de ultimele urme ale siturilor arheologice cunoscute.

Potrivit sursei citate, pe sectorul Topa Mică - Zimbor al Autostrăzii Transilvania au fost identificate, în urma săpăturilor şi din cele ale prospecţiunilor geofizice recente, descoperirile arheologice ce se prefigurează a fi foarte importante.

Este vorba de Castrul roman de la Sutoru - Gura Căpuşului, o importantă aşezare romană de pe teritoriul provinciei Dacia, care a funcţionat în strânsă legătură cu frontiera provinciei, aflată în vecinătate, monumentul fiind format din mai multe obiective: castrul, împreună cu băile identificate recent, o întinsă aşezare civilă şi necropola aferentă.

“Conform proiectului de infrastructură, o porţiune din castrul roman, termele, o mare parte a aşezării civile şi a necropolei vor fi afectate de culoarul autostrăzii şi de bretelele de descărcare ale acesteia”, precizează Comisia Limes.

În aceste condiţii, se solicită repoziţionarea unui nod de legătură al autostrăzii şi demararea cercetările arheologice preventive, ţinând cont de faptul că situl arheologic de la Sutoru este propus pentru a fi înscris pe Lista indicativă a României, iar, ulterior, pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO.

Comisia Naţională Limes solicită tuturor decidenţilor o abordare profesionistă şi realistă în ceea ce priveşte termenele de execuţie, finanţarea şi soluţiile de punere în valoare a eventualelor monumente ce vor fi descoperite, în condiţiile finalizării proiectului de infrastructură rutieră.

Comisia Naţională Limes solicită Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale realizarea tuturor demersurilor necesare sprijinirii instituţiilor şi arheologilor implicaţi în acest proiect.

Imagine cu caracter ilustrativ.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.