CERTIFICATE FALSE | Din 5.500 de persoane înregistrate la un centru de vaccinare, peste 3.500 ar fi primit adeverințe false

CERTIFICATE FALSE | Din 5.500 de persoane înregistrate la un centru de vaccinare, peste 3.500 ar fi primit adeverințe false
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Procurorii anticorupție au dezvăluit, joi, noi detalii din Ancheta derulată de DNA Oradea, privind certificate false de vaccinare care ar fi fost eliberate la un centru de vaccinare din Petea (jud. Satu Mare).    

Joi, procurorii au anunțat că DNA Oradea a extins urmărire penală în acest dosar. Astfel, o asistentă medical de la DSP Satu Mare a fost reținută, pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată. În cauză au mai fost reținute două persoane, fără calitate specială, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată

“Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare  și cei interesați de obținerea acelor certificate false. Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin,  cerând și  primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși  asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se «întorceau» drept recompensă pentru «serviciile» prestate”, acuz procurorii.

Centrul de vaccinare, “specializat” pe eliberarea de certificate false

Amploarea fenomenului, care se regăsește și în alte dosare aflate în anchetă, la parchet din țară, este dezvăluită tot de procurori. Practic, centrul de vaccinare de la Petea era, potrivit acestora, mai degrabă unul de eliberarea de certificate false. “Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie -02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează  în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat  suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”, arată comunicatul DNA care amintește că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Cum ar fi fost eliberate mii de adeverințe false

Pe 17 noiembrie, DNA a anunțat reținerea a patru persoane, inclusive din rândul personalului centrului de vaccinare respective. Tot atunci, procurorii au descris cum erau eliberate documente care  atestau imunizarea pentru persoane care nu fuseseră, în fapt, vaccinare anti-Covid.

“În cursul anului 2021, suspecții Hoblea Daniela, asistentă medicală, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Mijloacele de probă au relevat existența a două moduri de acțiune: Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor.

Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor”, au transmis procurorii DNA, la momentul respectiv.

Aceștia au menționat că, la perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie 2021, au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Image