fbpx

Trei deținuți au murit și doi au fost răniți în urma unui incendiu la Penitenciarul Satu Mare, rezultat al unui protest spontan izbucnit în celulă

Trei deținuți au murit și doi au fost răniți în urma unui incendiu la Penitenciarul Satu Mare, rezultat al unui protest spontan izbucnit în celulă

Image
Image

Incident deosebit de grav, miercuri seară, la Penitenciarul Satu Mare. Administrația Națională a penitenciarelor a anunțat că trei deținuți și-au pierdut viața "urmare incendierii voluntare a unei camere de deținere". Incendiul a izbucnit în jurul orei 20.30.

"Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan inițiat de zece persoane private de libertate cazate în aceeași cameră de deținere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU. Totodată, la fața locului s-au deplasat și echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate. În ciuda intervenției prompte, incidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane private de libertate, în prezent acordându-se îngrijiri medicale pentru alte două. Celelalte cinci persoane cazate în aceeași cameră de deținere se află în afara oricărui pericol", au precizat reprezentanții ANP.

Aceștia au anunțat că, pentru prevenirea oricăror situații de risc generate de fumul degajat, întreaga secție de deținere a fost evacuată și că nu a fost necesară acordarea de prim-ajutor persoanelor cazate pe celelalte secții de deținere. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale polițiștilor de penitenciare aflați în serviciu.

"Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfășurându-se demersuri în vederea sesizării unității de parchet responsabile. Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor. Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulțumiri", a mai menționat ANP.

Într-o informare ulterioară, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au transmis că o echipă de specialiști de la nivelul aparatului central al ANP se va deplasa, joi, la Penitenciarul Satu Mare, în vederea cercetării, pe linie administrativă, a cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului. Echipa va fi compusă din directorul general adjunct, directorul Direcției Inspecție Penitenciară și șeful Serviciului Siguranța Deținerii.

Din cele mai recente informații furnizate de instituție, "cele două persoane private de libertate pentru care s-au acordat îngrijiri medicale la fața locului au fost transportate la o unitate spitalicească din rețeaua sanitară publică, în vederea efectuării unor investigații de specialitate."

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.