fbpx

Șase primării din Buzău amendate pentru deșeurile depozitate în locuri neautorizate

Șase primării din Buzău amendate pentru deșeurile depozitate în locuri neautorizate

Image
Image

Pe 11 mai, Garda de Mediu Buzău a demarat, în baza unui ordin al prefectului, verificări în teritoriu, pentru a controla modul în care au fost implementate măsurile dispuse anterior, respectiv pentru a căuta depozite ilegale de deșeuri și material lemnos. Acțiunea a dus la sancționarea mai multor administrații locale.

La verificări au luat parte comisii coordonate de către prefect, formate din reprezentanți ai SGA - din cadrul Administrației Naționale - Apele Române, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii Naționale de Mediu-C.J., ai I.S.U. și ai Instituției Prefectului. Controalele continuă până la sfârșitul lunii, dar, până acum, acestea au dus la sancționarea mai multor unități administrativ-teritoriale.

La Costești, de exemplu, în urma sesizărilor privind existența mai multor depozite necontrolate de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări, în zona Pădurii Spătaru, o echipă de comisari ai G.N.M.-C.J. Buzău a făcut verificări, confirmând aspectele semnalate.

Controale similare au fost derulate și la Nehoiu, pe raza localității Păltineni-zona Cartier Lunca, cu privire la care de asemenea existau reclamații referitoare la existența unor depozite nelegale de deșeuri din construcții și demolări, respectiv deșeuri menajere și reciclabile.

Săptămâna trecută, Garda de Mediu Buzău a anunțat că o echipă a instituției a făcut verificări și la Podgoria, existând informații că deșeuri  menajere, gunoi de grajd și reciclabile sunt depozitate la ieșirea din satul Pleșești. “O echipă de comisari din cadrul GNM-CJ Buzău a verificat aspectele sesizate și a constatat că în zona la care se făcea referire în sesizare a fost salubrizată cca. 90 %. Deșeurile reciclabile au fost predate către o societate autorizată.  La data efectuării controlului în teren, au mai fost identificate pe raza UAT Podgoria (sat Oratia) și alte depozite nelegale de deșeuri menajere și reciclabile”, au mai transmis reprezentanții instituției.

Ulterior, “s-a constatat existența pe malurile cursului de apă Buzău, cât și în zona aferentă acestora, atât pe raza UAT Cislău, cât și pe raza UAT Pătârlagele, a unor depuneri ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări”.

În toate cazurile enunțate, administrațiile locale au fost amendate cu câte 15.000 de lei și s-au impus măsuri de salubrizare a terenurilor afectate.

Amendă și exemplu!

Nici Primăria Râmnicu-Sărat nu a scăpat de o amendă de 15.000 de lei aplicată de Garda de Mediu după ce o echipă de control, formată din reprezentanți ai instituțiilor amintite, a verificat, pe 12 mai, modul în care au fost salubrizate cursul de apă Râmnicu-Sărat și malurile acestuia, în zona municipiului Râmnicu-Sărat, respectiv dacă au fost realizate și întreținute șanturile și rigolele în localitate pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor. “S-a constatat existența, pe malurile cursului de apă Rm. Sărat, cât și în zona aferentă, a depunerilor ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări.

Pentru neconformitătile constatate, comisarii din cadrul G.N.M-C.J. Buzău au aplicat sacțiune contraventională - amendă U.A.T.-ului Rm. Sărat, în valoare de 15.000 lei și s-au impus măsuri de salubrizare a terenului ocupat de depunerile necontrolate de deșeuri”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu.

Pe de altă parte, aici, „în urma măsurilor impuse de către comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău cu privire la desființarea depozitelor ilegale de deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv din construcții si demolări, existente in zona aferentă cursului de apă Râmnicu Sărat, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat a acționat prompt, luând măsuri de ecologizare a zonei și de transport a deșeurilor existente în amplasamente autorizate”. Prin urmare, la în cursul săptămânii trecute, Primăria amendată a ajuns să fie dată exemplu de autoritățile de mediu care au constatat că … “se poate”!

 

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.