11 primării din Buzău amendate, de la începutul anului, pentru probleme cu salubritatea

11 primării din Buzău amendate, de la începutul anului, pentru probleme cu salubritatea
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu a dat publicității, zilele trecute, bilanțul activității derulate de instituție în primele două luni ale anului, când în județ au fost efectuate 80 de controale, majoritatea neplanificate, și au fost aplicate, pentru neregulile depistate 27 de amenzi.

Comisarii din Buzău ai Gărzii de Mediu au efectuat, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie, 16 au fost inspecții planificate și 64 neplanificate. Potrivit bilanțului dat publicității de Comisariatul Județean, 36 dintre acestea din urmă au fost organizate ca urmare a unor sesizări/petiții, iar alte 13 au fost dispuse direct de Comisariatul General. O singură verificare s-a făcut în urma unei autosesizări, în timp ce restul a vizat respectarea condițiilor din actele de reglementare (6), investigarea de incidente cu impact asupra mediului  (2), verificarea realizării măsurilor stabilite la controale anterioare (4) sau s-a derulat împreună cu alte autorități, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu diverse instituții la nivel județean  (1).

„Principalele neconformități constatate în urma controalelor menționate au fost gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; abandonarea de deșeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise; neluarea măsurilor necesare pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă; necolectarea selectivă / separată a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării; neimplementarea de către UAT-uri a prevederilor art. 17, alin.(1) din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor”, au transmis reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

În urma controalelor, au fost aplicate 27 de amenzi contravenționale în valoare de 538.500 lei. Din acestea, 18 au fost achitate, 18 sunt în termen și una achitată și contestată. Interesant este că și administrații locale au fost sancționate, pentru abateri de la reglementările referitoare la salubritate. “De la începutul anului și până în prezent, comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Buzău au efectuat acțiuni de inspecție și control pentru verificarea stării de salubrizare a localităților și respectarea prevederilor Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor la 11 UAT-uri, s-au aplicat 12 sancțiuni, din care 12 de amenzi în valoare de 215.000 lei. Având în vedere situația epidemiologică înregistrată pe teritoriul României în contextul apariției și înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, comisarii GNM-CJ Buzău au acordat o atenție deosebită acestui aspect, monitorizând modul în care operatorii și serviciile publice de salubritate au respectat graficul privind colectarea și predarea în vederea eliminării a deșeurilor menajere, cât și în scopul valorificării celor reciclabile, provenite de la populație și de la agenții economici”, a mai informat instituția.

 

 

Image