fbpx

13.000 de familii şi 40 de instituţii din Buzău au rămas fără căldură - societatea furnizoare a anunţat că nu poate plăti factura de gaz

Image
Image

Aproximativ 13.000 de familii din municipiul Buzău, dar şi 40 de instituţii, între care şcoli şi grădiniţe, au rămas, începând de marţi, fără căldură, după ce producătorul de căldură nu a achitat factura de gaz.
Regia Automă Municipală Buzău, societate al cărui acţionar principal este Consiliul Local Buzău, se ocupă cu distribuţia şi livrarea agentului termic şi a apei calde în municipiu. Producătorul de căldură este firma Ecogen Energy, o societate cu capital privat care deţine o unitate de producere a agentului termic în cogenerare şi al cărui unic client este Regia Autonomă Municipală Buzău.
Recent, Ecogen Energy a notificat RAM Buzău că de la 1 aprilie va sista furnizarea agentului termic întrucât se află în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorul de gaze naturale. Regia Autonomă Municipală şi primarul municipiului Buzău au reacţionat imediat şi le-au transmis acţionarilor societăţii că nu au cum să oprească furnizarea agentului termic, întrucât Regia are achitate la zi toate facturile. Cu toate acestea, buzoienii racordaţi la sistemul centralizat au rămas de marţi fără căldură în apartamente.
„E o situaţie ce cred eu că ţine de siguranţa naţională. Această firmă, Ecogen, care furniza căldură buzoienilor, a decis unilateral să nu mai respecte contractul cu RAM Buzău. Noi suntem cu plăţile la zi, n-avem nicio datorie restantă, dar cu toate acestea ei au întrerupt acum furnizarea căldurii. Consider că instituţiile statului ar trebui să intervină în acest caz, consider că sistarea căldurii pentru apartamentele buzoienilor şi unităţile de învăţământ din oraş e chestiune de siguranţă naţională. Nu există niciun motiv de întrerupere a energiei termice pentru că din contractul care îl avem furnizarea energiei termice poate fi întreruptă în caz de forţă majoră, război, calamităţi naturale sau la încetarea contractului prin neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ceea ce nu este cazul. Din punct de vedere al relaţiei contractuale nu există niciun motiv de a întrerupe furnizarea agentului termic. De când s-a răcit vremea, primim telefoane să nu întrerupem agentul termic mai ales că până sâmbătă sunt prognozate temperaturi mici”, a declarat directorul RAM Buzău, Aurel Gubandru, potrivit news.ro.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, s-a declarat surprins de decizia celor de la Ecogen Energy de a întrerupe furnizarea agentului termic şi afirmă că decizia este ”nefondată şi ilegală”.
„Stimate domnule administrator, suntem consternaţi de conţinutul adresei dumneavoastră prin care ne înştiinţaţi de sistarea agentului termic. RAM Buzău are achitat în termenul scadent toate facturile fiind două facturi neachitate dar care nu au ajuns la scadenţă. Mai mult, RAM Buzău a achitat în avans, în ianuarie, 8 milioane de lei pentru ca Ecogen să îşi achite la rândul ei în avans furnizorul de gaze, lucru pe care se pare că nu l-a făcut. Unitatea administrativ teritorială nu a dat curs cererii Ecogen Energy de majorare a preţului gigacaloriei pentru că fundamentarea preţului solicitat nu era completă şi corectă fapt care a fost confirmat şi de A.N.R.E.. Considerăm inadmisibil gestul dumneavoastră de a acţiona în sensul opririi energiei termice a locuitorilor municipiului Buzău pentru că răspunderea achitării debitelor revine exclusiv, conform legii, acţionarului şi administratorul societăţii iar unitatea administrativ teritorială nu este acţionar al Ecogen Energy”, a declarat primarul Constantin Toma.
Pentru a ajunge la o rezolvare a situaţiei, Primăria Buzău face demersuri pentru a organiza vineri o întâlnire între reprezentanţii RAM Buzău, ai Ecogen Energy şi ai furnizorului de gaze natural, scrie news.ro.
Foto cu caracter ilustrativ.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.