Amenzi în valoare de aproape 33.000 de lei aplicate de jandarmi în urma protestelor din Buzău

Amenzi în valoare de aproape 33.000 de lei aplicate de jandarmi în urma protestelor din Buzău
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Jandarmeria Buzău a anunţat că a aplicat 54 de sancţiuni contravenţionale în urma protestelor anti-restricţii derulate luni în municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, pentru încălcări ale normelor de protecție sanitară şi a celor de conviețuire socială.

"Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, în cooperare cu IPJ și ISU Buzău, cu sprijinul structurilor de Poliție Locală, a asigurat măsurile de ordine și siguranță a participanților la protestele ce au avut loc în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat. Permanent, pe timpul desfășurării manifestațiilor, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoștința persoanelor prezente prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora, context în care subliniem buna colaborare pe care forțele de ordine au avut-o cu majoritatea participanților. Totodată, au fost și situații în care au fost constatate încălcări cu intenție ale normelor în vigoare, atât cele de protecție sanitară, cât și cele de conviețuire socială, în urma acestora jandarmii și polițiștii aplicând 54 de  sancțiuni contravenționale atât la Legea 55/ 2020, cât și la Legea 61/1991 în valoare totală de 32.800 de lei", a anunţat IJJ Buzău, într-un comunicat de presă transmis marţi.

"Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 martie 2021, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă, cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, în condițiile declarării conform Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău va asigura în continuare condițiile de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare și va urmări permanent respectarea de către participanți a prevederilor legale", se mai arată în comunicat.

Spre comparaţie, la mitingul similar derulat în Ploieşti, început luni după-amiază şi prelungit până târziu în noapte, jandarmii din Prahova au fost mult mai îngăduitori. Manifestaţia s-a încheiat cu "un avertisment scris pentru consum de alcool şi o amendă în valoare de 200 de lei pentru gesturi obscene", conform datelor oficial comunicat de reprezentanţii IJJ.

(Foto: sansanews.ro)

Image