fbpx

Anchetă internațională. Un grup de proxeneți din Buzău a acționat, cinci ani, în țară și în Marea Britanie

Anchetă internațională. Un grup de proxeneți din Buzău a acționat, cinci ani, în țară și în Marea Britanie

Image
Image

Două rânduri de percheziții, cele mai recente organizate săptămâna trecută, au avut loc într-un dosar instrumentat de DIICOT Buzău, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, într-un dosar care vizează un grup de proxeneți ce acționa, din 2017, în România și Marea Britanie. Operațiunile au fost derulate și cu ajutorul Eurojust.

 

Primele descinderi au avut loc pe 6 mai, când anchetatorii au efectuat “șapte percheziții domiciliare în România, în Buzău și în București, în urma cărora au fost descoperite și ridicate 2.000 de lei, 4 telefoane mobile și înscrisuri. De asemenea, au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la 3 imobile, cu o valoare estimativă de 200.000 de euro. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, reținându-se că, începând cu luna ianuarie 2017, pe raza județului Buzău, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în anul 2022, grup specializat în obținerea unor sume de bani ca urmare a exploatării sexuale a mai multor persoane vătămate”.

Potrivit DIICOT, membrii grupului au racolat, în perioada menționată, mai multe persoane vătămate, din diferite județe din România (Buzău, Vrancea, Galați, Brăila), pe care le-au transportat în Marea Britanie, unde erau puse să se prostitueze în apartamente închiriate. Clienții erau racolați prin intermediul anunțurilor postate on-line, iar sumele de bani obținute în această modalitate fiind transferate în România și folosite în vederea achiziționării de bunuri mobile și imobile, în vederea disimulării originii ilicite a veniturilor, au descoperit procurorii.

La momentul respective, 15 persoane au fost audiate în cauză, una dinte ele fiind arestată preventive, pentru 30 de zile, iar alte trei plasate sub control judiciar, pentru 60 de zile.

Cinci victime depistate în urma perchezițiilor din Marea Britanie

Săptămâna trecută, în aceeași cauză, au fost efectuate alte șapte percheziții, în Leeds Southampton, Birmingham, Reading și Manchester. “În urma perchezițiilor efectuate în Marea Britanie, au fost descoperite cinci persoane vătămate. Totodată au fost ridicate suma de aproximativ 6.000 de lire, 15 telefoane mobile și înscrisuri. Cu privire la patru persoane implicate în activitatea infracțională, s-a dispus arestarea de către autoritățile competente din Marea Britanie”, au anunțat, zilele trecute, procurorii DIICOT.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, în cursul anului 2020 fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice, cu participarea Wiltshire Police. De asemenea, Eurojust a organizat patru întâlniri de coordonare.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și București, precum și al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.