fbpx

Artefact vechi de peste 6000 de ani confiscat de la un buzoian care intenționa să îl vândă cu 3000 de euro

Artefact vechi de peste 6000 de ani confiscat de la un buzoian care intenționa să îl vândă cu 3000 de euro

Image
Image

Polițiștii din Buzău au dat de urmele unui artefact vechi de peste 6000 de ani chiar în momentul în care era să fie vândut pe internet contra sumei de 3000 de euro. Artefactul a fost conficat de la un buzoian care îl deținea ilegal și a fost predat predat Muzeului Judeţean.

Potrivit b1tv.ro, în urma cercetărilor a rezultat că obiectul provine de la începutul epocii bronzului. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susţinea că ar fi un „ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.

În urma verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe bărbatul care postase anunţul, acesta precizând că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului – oraş Pătârlagele.

Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.

Conform legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.

Foto: b1tv.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.