Buzău. Instanța cere ștergerea notei 2 la purtare a unui elev care și-a ironizat o profesoară

Buzău. Instanța cere ștergerea notei 2 la purtare a unui elev care și-a ironizat o profesoară
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău ar trebui să șteargă din registrele școlii nota 2 la purtare pe care i-a dat-o unui elev în 2018. Decizia aparține Tribunalului Buzău și poate fi atacată cu recurs în 15 zile. Andrei Voicu, azi student la Psihologie, și-a ironizat pe un grup de Facebook al liceului o profesoară de desen, care cu ani înainte făcuse un videoclip muzical împreună cu alte două tinere.

Andrei Voicu era în clasa a XI-a în 2018, când a postat pe un grup de Facebook al liceului din Buzău un videoclip al profesoarei sale de desen și un mesaj ironic: „Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena”. Potrivit Libertatea băiatul a făcut atunci obiectul unei anchete disciplinare la capătul căreia s-a ales cu nota 2 la purtare pe primul semestru.

Mama sa, Elena Gabriela Voicu, a fost cea care l-a susținut pe băiat și a deschis o acțiune în instanță împotriva liceului, pentru anularea notei la purtare, care îi putea periclita intrarea la facultate, și daune morale.
În 2020 Andrei Voicu a absolvit liceul și a avut și media 9.03 la examenul de bacalaureat. Atunci a început și acțiunea în instanță. La capătul a trei ani de procese, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău anulează deciziile colegiului buzoian de scădere a notei la purtare a băiatului. De asemenea, obligă liceul să radieze „mențiunile din evidențele școlare în ceea ce-l privește pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului școlar 2018-2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări” și să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Colegiul poate face recurs în termen de 15 zile.

„Au fost trei ani de război. Se anulează și nota la purtare și se modifică și foaia matricolă. Am considerat că, dacă las lupta, sunt o femeie lașă. Nu poți ști pe viitor ce vrea să mai facă și îl încurcă media la purtare.”, spune Elena Voicu.
Andrei își pregătește lucrarea de licență și își dorește să facă un masterat în străinătate. „Dacă lăsam capul plecat, rămânea cu zece clase. Pentru că voiau să-l exmatriculeze fără drept de înscriere trei ani. Vă dați seama că, după trei ani, nu mai venea el să termine liceul”, mai spune femeia.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Foto Libertatea.

Image