fbpx

Buzăul contractează credite de peste 70.000.000 de lei, pentru realizarea unor obiective de investiții

Buzăul contractează credite de peste 70.000.000 de lei, pentru realizarea unor obiective de investiții

Image
Image

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de săptămâna trecută au fost incluse două proiecte de hotărâri privind contractarea unor credite bancare din care să fie realizate unele obiective de investiţii de interes public local și pentru acoperirea cheltuielilor aferente unor proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Hotărârile au fost adoptate de Consiliul Local Buzău, nu fără ca opoziția să-și exprime nemulțumirea. Până la urmă, însă, legislativul local a aprobat, contractarea celor două credite.

Primul dintre ele, de 63 de milioane de lei, ar urma să fie utilizat pentru obiective de interes local. “Potrivit estimărilor realizate de către departamentele de specialitate, suma totală necesară asigurării finanțării acestor obiective este de 63.100.000 de lei, sumă care trebuie asigurată în perioada de implementare a proiectelor mai sus-menționate. Având în vedere că sumele necesare care trebuie asigurate pentru realizarea obiectivelor de investiții nu se regăsesc în bugetul local al autorității publice, s-a propus ca suma necesară realizării obiectivelor de investiții, de maxim 63.100.000 de lei, să fie atrasă prin credit bancar pe o perioadă de maxim 10 ani”,a argumentat primarul Constantin Toma, în referatul de aprobare.

Cu acest credit contractat, gradul de îndatorare, în 2021, ar fi de 10,5% din veniturile proprii la bugetul local, conform valorilor estimate, însă va crește semnificativ anul viitor, la 18%, și va ajunge în 2024 la un maxim de 23,76%, așa cum menționează și raportul de specialitate atașat proiectului.

Conform documentului publicat în consultare publică, cea mai mare parte din acest credit, 32,7 milioane de lei, merge spre capitolul Cultură, religie, recreere. Din acești bani, 16,5 milioane de lei ar fi necesari pentru reabilitarea și modernizarea Cinematografului Dacia, iar 14,3 pentru consolidarea și restaurarea Complexului hipic “Alexandru Marghiloman”. În acest caz, lucrările pentru punerea în valoare a obiectivului ar viza casa de oaspeți, grajdurile, dar și amenajarea terenului și a pistelor. O sumă mai mică, de 1,9 milioane de lei, a fost avută în vedere pentru construirea unui Muzeu al Eroilor în incinta Cimitirului Eroilor.

Planurile administrației locale, cu banii din creditul a cărui contractare tocmai a fost aprobată, mai includ o cheltuială importantă la capitolul “Transporturi”. 27,4 milioane de lei ar fi necesari pentru reabilitarea infrastructurii rutiere pe Bd. Republicii, Bd. 1 Decembrie 1918 și str. Iazul Morii.

Din același credit, municipalitatea ia în calcul să folosească 1,9 milioane de lei pentru “Construire și împrejmuire cimitir uman”, iar 1,1 milioane lei pentru “Realizare sursă termică independentă pentru blocuri ANL”, alte două obiective considerate prioritare de autoritățile locale.

Un al doilea credit, de aproape 10,1 milioane de lei, ar fi necesar pentru acoperirea pe care municipalitatea trebuie să le suporte în cazul unor proiecte derulate din fonduri externe nerambursabile. Proiectul prezentat în Consiliul Local, anterior publicat spre consultare publică, face referire la fonduri necesare pentru proiectele “Modernizarea și creșterea gradului de atractivitate și siguranță al transportului public” (1,254 milioane de lei), “Reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusive piste pentru bicicliști, pe coridoarele deservite de transportul public” (2,247 milioane de lei) și “Reabilitarea zonei urbane pietonale multifuncționale Piața Daciei și conectarea la zona extinsă de mobilitate urbană integrată” (6,592 de lei).

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.