fbpx

"Căutătorii de comori" au scos la lumină cel mai mare tezaur monetar din zona Buzăului

"Căutătorii de comori" au scos la lumină cel mai mare tezaur monetar din zona Buzăului
Previous Next
Image
Image

Un grup de buzoieni, pasionați de căutarea de "comori", a scos la lumină, acum o săptămână, peste 2.500 de monede medievale de argint, acesta fiind, se pare, cel mi mare tezuar monetar descoperit până acum în Buzău.

Pasionații de detecție din echipa lui Dragoș Băescu și Cristi Moraru au făcut descoperirea duminică, pe 16 februarie, în pădurea Spătaru.

Potrivit informațiilor publicate pe un grup de Facebook dedicat acestor activități, 2.516 monede din argint, austro-ungare, spaniole, otomane, italiene și nu numai, unele extrem de valoroase, se aflau într-un vas ceramic, negru, care nu era spart.

Descoperitorii tezaurului l-au dus la Direcția de Cultură, Buzău, apoi acesta a fost predat Muzeului Județean Buzău, unde specialiștii vor stabili perioada din care provin monedele, originea acestora și, evident, valoarea lor.

Pentru că ele sunt într-o stare avansată de degradare, după secole în care au stat îngropate, monedele trebuie întâi restaurate, urmând ca apoi să fie expuse. Cel mai probabil, ele vor putea fi văzute de public, în expoziții, peste aproximativ un an.

Sursa foto: Dragoș Băescu via Facebook/ Detectoare de metale - Grupul detectoristilor din Romania

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.