Ce faci dacă nimereşti în mijlocul unui viscol puternic! Recomandările ISU

Ce faci dacă nimereşti în mijlocul unui viscol puternic! Recomandările ISU
Mai multe judeţe din estul şi sud-estul României se află sub cod galben de viscol (Foto: globalvillagespace.com)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

ISU Buzău a transmis luni o serie de recomandări pentru populaţie, în contextul în care judeţul se află sub un cod galben de viscol, cu mari cantităţi de zăpadă dislocată şi vizibilitate redusă.

Avertizarea este valabilă până luni seară în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, dar şi 'în majoritatea zonelor montane din ţară. Judeţul Buzău se afă în întregime sub cod galben, în timp ce Prahova şi Dâmboviţa se numără printre zonele în care problemele ar urma să apară doar la altitudini mari, potrivit datelor ANM. În aceste condiţii, având în vedere atenționarea emisă de Administrația Națională de Meteorologie, valabilă până la ora 20:00, care vizează intensificări temporare ale vântului, cu rafale în general de 50-70 de kilometri pe oră, perioade de transport de zăpadă și vizibilitate redusă, ISU Buzău a transmis luni o serie de recomandări pentru populaţie.

Recomandări pentru populaţie în caz de viscol puternic

»»» Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

»»» Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

»»» Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

»»» Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

»»» Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

În eventualitatea în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, trebuie să vă păstrați calmul și să luaţi următoarele măsuri:

»»» Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

»»» Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care aţi rămas blocat.

»»» Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră.

»»» Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi!

Probleme generate de viscol pe drumurile naţionale şi judeţene

De asemenea, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, circulația rămâne închisă pe DN 22 – Râmnicu Sărat – limita cu judeţul Brăila și DJ203, iar începând cu ora 10:00 s-a instituit restricție de trafic pe DN2B pentru vehicule de peste 3,5 t, restricție valabilă și pe DN2C, mai informează ISU Buzău.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image