Prezența viperei de stepă (Vipera ursinii) a fost confirmată, pentru prima dată, în județul Buzău. Un grup de biologi și fotografi de natură au descoperit un exemplar, în zona Vulcanii Noroioși.
Anunțul privind această descoperire a fost făcut de Asociația “Ținutul Buzăului”. Unul dintre membrii organizației a găsit, la un localnic iubitor de natură, fotografii cu șerpi întâlniți în zonă. Una dintre imagini i-a atras atenția, iar la jumătatea lunii iunie câțiva biologi și fotografi de natură s-au adunat în Ținutul Buzăului pentru a căuta vipera.
Potrivit reprezentanților asociației, este vorba “despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii). Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica și Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în județul Buzău”.
Efectul mușcăturii exemplarelor din această specie este rareori periculos
Este vorba despre un șarpe considerat de talie mică, deoarece adulții acestei specii nu depășesc 50-60 cm. Vipera de stepă are veninul mai slab decât alte “surate” din țara noastră. De fapt, specialiștii compară efectul mușcăturii sale cu cel al înțepăturii unei viespi, fiind cu adevărat periculos doar în cazul persoanelor alergice.
Echipa reunite pentru această expediție a reușit, într-o singură zi, să identifice în Ținutul Buzăului cinci dintre cele 10 specii de șerpi despre care se știe că trăiesc pe teritoriul României.
Sursa foto: tinutulbuzaului.org