Celebrii cârnați de Pleșcoi, al șaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

De săptămâna trecută, România are șase produse recunoscut oficial la nivel european. Vineri, Comisia Europeană a anunțat că și cârnații de Pleșcoi au intrat pe această listă selectă.

Anunțul oficial a fost făcut vineri, de Comisia Europeană. Cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

"Cârnații de Pleșcoi au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, și uneori și de capră, și sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut alături de alte peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR)", a transmis Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Alte cinci produse alimentare românești erau deja protejate în UE. Este vorba despre Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni.

"Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul", au explicat reprezentanții Comisiei Europene.

Faimoși acum și în Europa, cârnații de Pleșcoi sunt renumiți deja, de multă vreme, în țara noastră. Ba chiar, din 2008, au și un festival care le este dedicat. Ediția de anul acesta a avut loc în weekend, la Berca, în județul Buzău.

 

Image