Cheltuieli cu 10% mai mari, pentru extinderea UPU Buzău, în urma scumpirii materialelor de construcție

upu buzău sju
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Județean Buzău a adoptat, recent, o hotărâre pentru modificarea prevederilor aprobate în legătură cu proiectul de extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Buzău. În esență, este vorba despre o actualizare a costurilor, asumată de CJ, necesară ca urmare a scumpirii materialelor de construcție.

“Consiliul Județean Buzău își asumă responsabilitatea de a asigura din bugetul propriu al județului Buzău contravaloarea ajustării prețurilor materialelor de construcții aferente cheltuielilor neeligibile, estimate la valoarea de 1.458.510,80 lei (fără TVA)”, prevede hotărârea adoptată de CJ.

Drept urmare, valoarea totală a investiției, fără TVA, ajunge la 23.645.746,96 lei din care aproximativ 14,4 milioane de lei vor consta construcțiile și montajul, peste 3,6 milioane vor fi echipamentele, în jur de 4.000.000 de lei dotările și peste 900.000 de lei este suma alocată pentru “diverse și neprevăzute”.

„Consiliul Judeţean Buzău îşi asumă următoarele responsabilităţi financiare: - 114.907,55 lei (fără TVA) , reprezentând cofinanţarea a 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, respectiv 2% din suma de 5.745.377,34 lei (fără TVA); - 21.413,13 lei (fără TVA), reprezentând cofinanţarea a 2% din valoarea neeligibilă conform Ordinului 2050/2021 (ajustare materiale aferente cheltuielilor eligibile), respectiv 2% din suma de 1.070.656,61 lei (fără TVA); - 16.829.713,01 lei , reprezentând finanţarea integrală a cheltuielilor neeligibile ale proiectului (fără TVA); - finanţarea cheltuielilor conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului” se arată la un alt punct al hotărârii CJ adoptate cu unanimitate.

“Documentaţia economică conţine formularele F3, astfel că se poate determina valoarea materialelor. Prin aplicarea formulei de ajustare din Actul Adiţional nr.1 a fost determinată valoarea aproximativă a ajustării prețului la materiale, respectiv 2.529.167,41 lei (fără TVA), din care 1.070.656,61 lei (fără TVA) reprezintă ajustarea materialelor aferente cheltuielilor eligibile iar 1.458.510,80 lei (fără TVA) reprezintă ajustarea materialelor aferente cheltuielilor neeligibile, valori care nu sunt prevăzute în bugetul proiectului şi pentru care trebuiesc identificate surse de finanţare”, precizează raportul de specialitate atașat proiectului.

Buzăul ar putea avea și un heliport

Pe cheltuiala Consiliului Județean, la Buzău ar putea fi amenajat, până la sfârșitul anului, și un heliport. Acesta este necesar deoarece, de aproximativ doi ani, aterizarea elicopterelor pe Stadionul de Atletism  nu a mai fost permisă, întrucât obiectivul a fost modernizat. Cum la Spitalul Județean nu există suficient loc pentru așa ceva, autoritățile se gândesc ca heliportul să fie amenajat în curtea fostului Liceu de Poliţie Buzău, unde în prezent funcționează un Centru Multifuncţional de Pregătire Schenghen.

Suma necesară pentru realizarea unui heliport ar fi de cel mult 200.000 de  euro, estimează președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

 

 

Image
Image