Clase de inspirație finlandeză, de anul acesta, în școli și grădinițe din Buzău

scoli buzau clase finlandeze
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Municipiul Buzău marchează o nouă premieră națională în domeniul educației, prin implementarea proiectului-pilot ,,Clase de inspirație finlandeză”.

Proiectul educațional “Clase de inspirație finlandeză” - derulat de Primăria Buzău și Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, sub patronajul Ambasadei Finlandei în România - presupune oferirea oportunității ca peste 2.000 de preșcolari și elevi de clasă pregătitoare, din sistemul public de învățământ, să beneficieze de implementarea pedagogiei alternative finlandeze la clasă/grupă.

“Prima etapă a programului se desfășoară în perioada 23 august 2021 -1 iunie 2022 și presupune instruirea educatorilor, învățătorilor și directorilor, din cele 15 unități școlare înscrise, precum și monitorizarea permanentă a implementării la clasă și măsurarea rezultatelor în mod științific, la finalul primului an școlar de pilotare a proiectului”, a anunțat Primăria Buzău.

Sistemul a fost ales având în vedere că educația finlandeză a ocupat mult timp și în mod constant cele mai bune poziții în toate tipurile de evaluări. La Buzău, principiile sale vor fi aduse de experți în educație și profesori universitari, coordonați de  Ari Pokka (creator de politici publice în domeniul educației, director de școală gimnazială și autor; fostul Președinte al Asociației Finlandeze a Directorilor Școlari și a Confederației Internaționale a Directorilor), Jouni Kangasniemi ( director de program la Education Finland, un cluster guvernamental ce susține programe  coordonate de Finnish National Agency for Education) și Maaret Viskari (profesor universitar și cercetător la HAMK University-Applied Sciences, totodată director de program la Global Education).

Autoritățile buzoiene subliniază că școlile se vor inspira din cele mai bune practici în domeniu, dar copiii și profesorii își vor continua activitatea în unități de învățământ românești.

“Începând din 13 septembrie 2021, vor începe să funcționeze primele clase de inspirație finlandeză din România, în sistem public. S-au finalizat cursurile de pregătire cu experți din Finlanda, pentru educatorii și directorii buzoieni, din cele 15 școli și grădinițe ce vor debuta în acest proiect. Sub patronajul Excelenței Sale, Marjut Akola, Ambasadoarea Finlandei la București și a Ministerului de Externe din Finlanda, învățământul buzoian are o șansă istorică, să fie cel mai performant din România”, a transmis primarul Buzăului Cristian Toma.

Alte două proiecte pentru educația buzoiană

În cursul săptămânii trecute, edilul a mai anunțat două proiecte în domeniul educației. „Buzăul citește" înseamnă 80.000 de cărți donate elevilor din municipiul Buzăul, într-un proiect ce se va derula în fiecare an. “Cele 4 cărți pe care le-a primit fiecare elev sunt însoțite și de un jurnal de lectură. Sunt convins că profesorii, părinții și bunicii vor fi alături de noi în acest demers”, a transmis Toma.

Al doilea proiect vizează înființarea unui centru de excelență în învățământul dual, precum și a unui centru universitar permanent în domeniile tehnice. “Pentru a putea atrage cât mai mulți investitori strategici este nevoie și de un învățământ tehnic de înalt nivel, care să asigure în permanență atât muncitori cu înaltă calificare, dar și ingineri buni”, mai susține edilul.

 

Unitățile de învățământ incluse în proiectul-pilot sunt:

» Colegiul Național “Spiru Haret” (+grădinița cu program normal)

» Școala Gimnazială “George Emil Palade”, Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială nr. 7, Școala Gimnazială “Ion Creangă”, Școala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu”

» Grădinița cu program prelungit nr. 1 – Grădinița cu program normal “Piticot”, Grădinița cu program prelungit nr. 3, Grădinița cu program prelungit nr. 4, Grădinița cu program prelungit nr. 6, Grădinița cu program prelungit nr. 8, Grădinița cu program prelungit nr. 9, Grădinița cu program prelungit “Cei 7 pitici”, Grădinița cu program prelungit nr. 10, Grădinița cu program prelungit nr. 18.

 

 

 

 

Image