Culegătorii de ciuperci, speriaţi de urşi. Atenţionări privind speciile toxice sau mortale

ciuperci
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Culegătorii de ciuperci se tem de atacul urşilor în sezonul ghebelor atunci când merg la pădure. Autorităţile şi specialiştii atrag atenţia cu privire la riscul la care se expun consumatorii atunci când cumpără din surse nesigure ciuperci sau când le găsesc în flora spontană, existând specii deosebit de toxice asemănătoare cu cele comestibile.

În Piaţa Centrală din municipiul Buzău sunt comercializate ghebe şi alte tipuri de ciuperci la preţuri între 15 şi 20 de lei kilogramul. Ploile din ultima perioadă au determinat apariţia ciupercilor în flora spontană, însă culesul lor a devenit periculos din pricina urşilor.

"Campania de toamnă a început, a plouat, ciupercile au ieşit. Ghebele sunt bune puse la conservă, pentru zacuscă, la borcan ca atare cu oţet şi usturoi. Sunt comestibile, culese din pădurile de la Ciuta dar este cam periculos acum, fetele nu se mai duc de frica ursului. Nu se mai apropie de pădure că este ursul, doar dacă se duc mai mulţi. Este riscant...", a declarat, potrivit AGERPRES, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală.

Dacă în alţi ani culesul ciupercilor devenise o tradiţie pentru localnicii din mediul rural, prezenţa şi atacurile urşilor din ultima perioadă în proximitatea unor localităţi i-a determinat să renunţe la o astfel de activitate sau să o desfăşoare pe arii restrânse din mediul silvatic.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), pe parcursul anului 2024 au fost înregistrate 187 de intervenţii, determinate de prezenţa unor urşi.

"În perioada 01.01.2024 - 08.10.2024, efectivele IJJ Buzău au intervenit în 187 de situaţii pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 81/2021. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate în localităţile Pătârlagele (23), Nehoiu (22) şi Beceni (21). În luna septembrie, jandarmii buzoieni au desfăşurat 35 de intervenţii în urma unor apeluri prin SNUAU care semnalau prezenţa urşilor", a transmis potrivit sursei citate, IJJ Buzău.

În afara pericolului determinat de prezenţa urşilor, specialiştii atrag atenţia că multe dintre speciile de ciuperci sunt deosebit de periculoase dacă sunt consumate. Potrivit cercetătorilor din domeniu, există o suită de specii ale căror caracteristici pot fi asemănătoare, în sensul în care un culegător neistruit poate confunda o ciupercă comestibilă cu una toxică.

"Atenţie sporită la cele recoltate din flora spontană! În fiecare an ciupercile îşi iau tributul de vieţi! Este foarte greu să determini o specie de ciuperci, mai ales când nu citeşti nimic despre aceasta şi înveţi din auzite. Ciupercile nu se hibridează! Greşelile apar din schimbările pe care ele le suportă din cauza condiţiilor de mediu, umiditatea din aer, temperatură, aciditatea solului, poluarea s.a. În literatura noastră exista circa 30 de perechi de ciuperci, desigur uneori nu două, adică una bună şi alta toxică foarte asemănătoare, dar pot fi si grupate câte 2-3 toxice şi una comestibilă, asemănătoare. Ca să poţi determina o ciupercă, aceasta trebuie să fie întreagă, adică să aibă toate părţile componente, să fie păstrată în condiţii optime pentru a nu-şi schimba culoarea, să nu fie atacată de viermi, limacşi, melci, larve, să nu fie strivită, nici uscată şi nici bătrână. Specialistul când are îndoieli recurge la studierea sporilor la microscop. De aici recomandarea ca atunci când se merge la recoltare în flora spontană să participe 2-3 sau mai multe persoane în grup. În continuare voi prezenta câteva grupe de ciuperci aşa zise pereche cu caracterele lor morfologice: 1.a.Agaricus arvensis, ciuperca de câmp sau ciuperca de branişte (comestibilă foarte bună); 1.b.Agaricus bisporus, ciuperca de cultură, ciuperca de strat sau de bălegar (comestibilă, foarte bună); 1.c.Rusulla cyanoxantha, pâinişoara, vineţica porumbeilor, hulubiţa, burete vânăt (comestibilă, foarte bună); 2. Amanita phaloides- buretele viperei (toxică, mortală)", a precizat Ioana Tudor, scriitoarea mai multor cărţi de specialitate.

Atenţionări vin şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) ai cărei specialişti precizează că intoxicaţiile cu ciuperci sunt urgenţe medicale iar prezenţa la spital este obligatorie.
În acest context, DSP recomandă consumul de ciuperci doar din surse autorizate şi atrage atenţia cu privire la o serie de obiceiuri folosite de culegători care se pot dovedi periculoase. Mai mult decât atât, culesul ciupercilor şi comercializarea lor în afara respectării prevederilor legale, în zone nesigure cum sunt cele de la marginea drumurilor atrage sancţiuni.

În ultimele zile la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) au ajuns mai multe persoane care prezentau simptomele unor intoxicaţii cu ciuperci.
"În perioada 4-8 octombrie 2024, la UPU-SMURD a SJU Buzău s-au prezentat 20 de persoane (19 adulţi şi un copil în vârstă de 7 ani) care au prezentat simptomatologie specifică intoxicaţiei cu ciuperci. Pacienţii au primit îngrijiri medicale şi ulterior au fost externaţi, cu recomandări medicale. Aceştia au afirmat că au consumat ciuperci cumpărate de pe marginea drumului, din zona Ciuta, jud. Buzău. DSP Buzău a fost anunţată cu privire la această situaţie", a transmis anterior pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SJU, Adriana Bunilă.

Sursă foto https://depositphotos.com/ro/photos/ciuperci-comestibile.html?filter=all

Image