Dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după o acțiune a Primăriei Buzău și un incident la DSP Buzău

Dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după o acțiune a Primăriei Buzău și un incident la DSP Buzău
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autorități publice din Buzău sunt în atenția organelor de cercetare penale, care derulează anchete privind infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Cel mai recent caz vizează, culmea, nereguli tocmai la nivelul Direcției de Sănătate Publică Buzău. "La data de 05.08.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, a fost  înregistrată  o cauză penală având ca obiect infracţiunea de «Zădărnicirea combaterii bolilor», prevăzută de art.  352 alin. 2 Cod penal.

S-a reţinut faptul că, în perioada 25.06.2020-01.07.2020, un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău nu a adoptat măsura izolării la domiciliu, deşi - la data de 25.06.2020 – intrase în contact cu o persoană confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19, continuând să îşi desfăşoare activitatea profesională în cadrul instituţiei, chiar şi ulterior datei de 29.06.2020, când a fost şi aceasta testată pozitiv ca având acelaşi virus.

Cercetările penale în cauză vor fi efectuate, cu celeritate, de organele de poliţie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău", a anunțat, săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, într-un comunicat oficial pe această temă.

Procurorii nu au indicat cine este persoane cercetată, dar se pare că ancheta o vizează chiar pe șefa epidemiologilor din cadrul DSP Buzău.

La începutul lunii iulie, reprezentanții Prefecturii au anunțat că șefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, Cristina Ungureanu, şi medicul şef epidemiolog al instituţiei, Carmen Scântei, au fost testate pozitiv pentru coronavirus.

Un alt dosar, tot pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a fost deschis de unitatea de parchet în urmă cu o lună, după un eveniment organizat de Primăria Buzău. "La data de 06.07.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, a fost  înregistrată  o cauză penală având ca obiect infracţiunea de «Zădărnicirea combaterii bolilor», prev. de art.  352 alin. 1 Cod penal. S-a reţinut că, la data de 05.07.2020, o persoană fizică s-a adresat organelor de urmărire penală, sesizând faptul că, deşi în municipiul Buzău, s-a înmulţit numărul persoanelor infectate cu virusul Sars Cov 2, Primăria Buzău a organizat manifestarea culturală «Serile de vară Buzău», la care a participat un număr mare de persoane. Cercetările penale în cauză vor fi efectuate, cu celeritate, de organele de poliţie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău", au anunțat anchetatorii.

Trebuie subliniat că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

 

Image