Pe parcursul lunii decembrie și până după Anul Nou, DSVSA Buzău asigură realizarea examenului trichineloscopic în cazul porcilor sacrificați în această perioadă, însă oficialii atrag atenția că, în contextul pandemiei Covid-19 și al epidemiei de pestă porcină africană, sunt în vigoare restricții dure privind comercializarea suinelor.
Informarea transmisă de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău anunță că instituția asigură realizarea examenului trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale Buzău (Piața Crâng, Piața Centrală) și Râmnicu Sărat (Piața Centrală). Tariful pentru efectuarea analizei trichineloscopice este de 24,99 lei per probă.
Examenul poate fi efectuat până pe 24 decembrie, inclusive, în perioada 28 – 31decembrie, dar și pe 3 ianuarie, astfel:
- 14.12 – 17.12.2020 intervalul orar 08:30 – 17:00
- 18.12 – 20.12.2020 intervalul orar 08:00 – 17:00
- 21.12 – 24.12.2020 intervalul orar 08:30 – 17:00
- 28.12 – 31.12.2020 intervalul orar 08:30 – 17:00
- 03.01.2021 intervalul orar 08:00 – 12:00
Analiza trebuie realizată obligatoriu în cazul oricărui porc sacrificat, iar carnea poate fi consumată numai în cazul în care există un rezultat negativ.
Aceasta nu este, însă, singura condiție impusă. Pe lângă epidemia de pestă porcină africană, cu care românii s-au confruntat și în 2019, la acest final de an sunt valabile și restricțiile instituite din cauza pandemiei Covid. În consecință, “porcii vii pot fi achiziționați de către persoanele fizice din exploatații comerciale industriale (ferme) sau de tip A și de la persoane fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018”, precizează DSVSA Buzău.
Lista exploatațiilor comerciale industriale (ferme), a exploatațiilor comerciale de tip A și a persoanelor fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018 este disponibilă AICI.
În plus, mai subliniază autoritățile, “indiferent de modalitatea de achiziție/dobândire, porcii vii vor fi însoțiți obligatoriu de documente specifice, respective Formular de Mișcare și Certificat Sanitar Veterinar eliberate de medical veterinar împuternicit, acesta putând fi medical concesionar, în cazul persoanelor fizice înregistrate sau medicul de fermă în cazul exploatațiilor comerciale sau de tip A.”
Transportul porcilor vii de la vânzător la domiciliul cumpărătorului cu mașina personală este permis doar dacă distanța este mai mică de 50 km și sunt asigurate condiții minime de bunăstare a animalelor și obligatoriu însoțiți de documente sanitar veterinare.
“Avertizăm că atât vânzarea, cât și achiziționarea de suine vii în alte condiții decât cele de mai sus, constituie încălcări grave ale legislației specifice, sancționate contravențional iar în funcție de consecințele unor astfel de acțiuni putând fi încadrate în sfera penală”, au mai informat reprezentanții ANSVSA.
În ceea ce privește sacrificarea porcilor în gospodăria individuală, pentru consum propriu (familial), specialiștii DSVSA au întocmit un ghid cu aspectele cele mai importante de care omenii trebuie să țină seama pentru evitarea răspândirii de boli infecto-contagioase, cum este pesta porcină africană, dar și pentru sănătatea consumatorilor:
“> Înainte de sacrificare, orice modificare a stării de sănătate a animalului (inapetență, mers greoi, vomă, diaree, modificări de culoare a pielii etc.) trebuie comunicată obligatoriu medicului veterinar;
> După sacrificarea animalului, orice modificare de aspect, culoare, consistență a organelor interne (splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, acumulări de lichide în cavități, hemoragii punctiforme pe rinichi, cord etc.) trebuie să presupună în mod obligatoriu stoparea oricărei activități și anunțarea urgent medicului veterinar.
> Efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ
> Este interzisă administrarea în hrana porcilor a resturilor, spălătură sau alte deșeuri rezultate în urma sacrificării, tranșării, porționării și pregătirii porcului în gospodărie.
> Este interzisă comercializarea sub orice formă a cărnurilor obținute din sacrificări pentru consum familial, în gospodăria individuală. Orice astfel de activitate ilegală este considerată un act de comercializare a cărnii neexpertizate sanitar veterinar ceea ce atrage răspunderea contravențională sau chiar penală, în funcție de consecințele unor astfel de activități”.
Potrivit DSVSA, la începutul lunii decembrie, pe teritoriul județului existau 10 focare de P.P.A. în exploatații nonprofesionale din localitățile Glodeanu Sărat (4 focare), Ileana (1 focar), Bobocu (un focar), Albești (un focar), Muscelușa (un focar), Lacu Sinaia (un focar), Pănătău (1 focar), dar și două focare în exploatații comerciale din comuna Zărnești și comuna Amaru. Totodată, existau 71 de cazuri la mistreț, identificate pe raza a 18 fonduri cinegetice.