Instructori auto, polițiști și un primar din Buzău, condamnați pentru infracțiuni de corupție. Unul dintre inculpați a pretins că a lucrat... 37 de ore pe zi!

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus condamnarea definitivă a cinci persoane, inculpați într-un dosar care a avut ca obiect infracțiuni de corupție comise de instructori auto din municipiul Buzău și municipiul Râmnicu Sărat, împreună cu examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău.

Potrivit DGA, Gheorghe Brătilă, administrator al școlii de șoferi S.C. BRĂTILĂ S.R.L. Buzău și instructor auto axat preponderent pe categoriile de profesioniști, a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani.

Adrian Botezatu, la momentul comiterii faptelor agent șef de poliție și examinator auto în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Buzău, condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și trafic de influență, la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 3 ani. Totodată, instanța a dispus confiscarea de la inculpat a  sumei de 1668,24 lei obținută prin săvârșirea infracțiunilor.

 Colegul acestuia, Andrei Costin Chitic, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, la pedeapsa de 9 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an.

Adrian Ion Perțea, primar al comunei Brăești, jud. Buzău, a primit o condamnare pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență la pedeapsa rezultantă de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 2 ani.

În același dosar a mai fost găsit vinovat și condamnat Valeriu Răduță, instructor auto și administrator al unei școli de șoferi, condamnat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. Acesta a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 2 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Totodată instanța a dispus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o durată de 1 an și 4 luni.

DGA informează că dosarul penal a avut la bază două sesizări din oficiu întocmite de lucrătorii Direcției generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, în baza informațiilor obținute și documentate referitor la comiterea de acte de corupție de către examinatori auto din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Buzău și administratorii unor şcoli de şoferi din mun. Buzău și din mun. Râmnicu Sărat, în legătură cu susţinerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Alături de informațiile obținute și documentate de lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Buzău, unul din elementele care au stat la baza demarării acestei anchete a fost și cercetarea sociologică realizată de Serviciul Studii şi Proiecţii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie privind promovabilitatea la prima examinare pe scoli de șoferi si instructori auto, cercetare realizată pe baza statisticii postate pe site-ul Direcției Regim Permise și Înmatriculări Vehicule.

"Conform acestor date statistice, în anul 2012, la nivelul judeţului Buzău, pe primul loc s-a clasat şcoala de şoferi S.C. BRĂTILĂ S.R.L., cu instructorul auto BRĂTILĂ GHEORGHE, cu 453 candidaţi examinaţi, din care 82,34 % au fost declaraţi admişi la prima examinare. Rezultatele cercetării sociologice au relevat imposibilitatea școlarizării unui număr atât de mare de cursanți în interval de un an, numărul maxim de elevi putând fi de 120 în urma efectuării unui program de lucru prelungit (10 ore pe zi, 7 zile pe săptămâna); conform normelor legale, fiecărui candidat trebuie să i se asigure 30 de ore de conducere, ceea ce presupune pentru 453 de cursanți numărul total de 13.590 de ore. Admițând că a lucrat în fiecare zi a anului 2012 (inclusiv sâmbăta, duminica și sărbătorile legale), pentru a putea realiza numărul de ore de conducere stabilit legal, instructorul auto BRĂTILĂ GHEORGHE ar fi trebuit sa lucreze 37 de ore pe zi. Pentru documentarea activității infracționale, cu sprijinul Serviciului Operații din cadrul D.G.A., în cauză a fost autorizat un investigator sub acoperire. În faza de urmărire penală, lucrătorii S.J.A. Buzău au desfășurat activități procedurale în baza a 79 de ordonanțe de delegare", au transmis ofițerii DGA.

În instrumentarea cauzei s-a beneficiat de suportul tehnic și operațional al Serviciului Operații din cadrul D.G.A., Serviciului Județean de Protecție Internă Buzău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău.

Hotărârea, pronunțată pe 22 mai de magistrații Curții de Apel Ploiești, este definitivă.

 

Image
Image