fbpx

Istoria explorată prin tehnologii moderne. Expoziție 3D, până pe 12 septembrie, la Muzeul Județean Buzău

Istoria explorată prin tehnologii moderne. Expoziție 3D, până pe 12 septembrie, la Muzeul Județean Buzău

Image
Image

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul Județean Buzău au lansat programul de expoziții temporare virtuale ”VReau la muzeu”. 

Prima expoziție din cadrul acestui inedit program este consacrată unei teme de mare actualitate și încearcă să surprindă aspecte definitorii ale civilizației dacice, au anunțat reprezentanții Muzeului Județean Buzău săptămâna trecută.

Aceștia au explicat că programul presupune colaborarea cu mai multe muzee din țară, iar elementul specific este dat de faptul că sunt expuse modelele 3D ale bunurilor culturale aparținând colecțiilor muzeelor participante. Expoziția VR ”Dacica 3D”, vernisată la sediul Muzeului Județean Buzău pe 12 august, expune modelele virtuale ale artefactelor existente în colecțiile buzoiene, propunând o altă modalitate, interactivă și inedită, de descoperire a patrimoniului. 

“Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au realizat modelele 3D, după ce muzeul buzoian a procedat la selecția pieselor de patrimoniu și la documentarea informației. Ineditul program se bazează pe expunerea pieselor de patrimoniu, scanate fotogrammetric și modelate 3D,  într-o sală de expoziții recreată printr-o aplicație de realitate virtuală. Astfel, vizitatorul are posibilitatea să intre virtual în această sală unde, prin intermediul unui controller, poate interacționa cu piesele expuse, le poate apropia pentru a vedea anumite detalii decorative sau de realizare, întreaga vizită fiind însoțită de informații aferente tematicii expoziției. Întrucât în muzeele românești introducerea tehnologiei moderne este încă într-o fază incipientă, vă invităm să nu ratați șansa de a descoperi istoria locală altfel decât ați fost obișnuiți. Știm că realitatea virtuală nu va înlocui niciodată piesa de muzeu, dar o astfel de expoziție ne oferă șansa unei interacțiuni, chiar dacă virtuale, cu obiectul de muzeu care, de regulă, nu poate fi atins”, au îndemnat reprezentanții Muzeului.

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 septembrie 2021, de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.