fbpx

Licitația pentru modernizarea zonei Piața Dacia, în etapa finală

Licitația pentru modernizarea zonei Piața Dacia, în etapa finală

Image
Image

Înainte de Paște, Primăria Buzău a publicat, în sistemul electronic de achiziții publice, anunțul privind organizarea procedurii în vederea atribuirii contractului “Reabilitarea zonei urbane pietonale multifuncționale Piața Daciei și conectarea la zona extinsă de mobilitate urbană integrată”. Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat în cursul săptămânii trecute.

Datele din SICAP arată că valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 19,24 milioane de lei. Investițiile vor viza Piața Dacia ca element de importanță strategică al infrastructurii urbane a municipiului, întrucât vorbim despre “o zonă de atracție, dar şi de tranzit, motiv pentru care este posibilă o abordare modernă în integrarea acesteia în rețeaua de mobilitate urbană, prin implementarea unei soluții de tip pietonal sau «share space», așa cum există în marile orașe ale Europei”, după cum se arată în prezentară proiectului.

Autoritățile își propun ca lucrările să ducă la asigurarea unei infrastructuri rutiere moderne, de calitate care să ofere premisele utilizării spațiilor pietonale; asigurarea circulaţiei pietonale fluente între importantele puncte de interes; dimensionarea capacitaţii funcţie de necesităţile de circulaţie; asigurarea unei infrastructuri care să ofere un tranzit facil şi rapid; asigurarea creşterii siguranţei pietonilor; creşterea confortului, reducerea poluării şi reducerea costurilor cu transportul; regenerarea urbană prin redarea şi integrarea funcţiunii spaţiului cu zonă adiacentă.

În luna februarie, pentru acest proiect a fost semnat, prin ADR Sud-Est, contractul de finanțare din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

„Obiectivul general al proiectului constă în promovarea mobilității urbane durabile prin reabilitarea unei zone urbane pietonale multifuncționale în zona centrală a municipiului Buzău și conectarea acesteia la zona extinsă de mobilitate urbană integrată. Se urmărește în principal ca utilizarea autoturismelor în zona centrală a municipiului să devină mai puțin atractivă, prin restricționarea accesului acestora în zona de intervenție a proiectului, creând astfel condițiile pentru creșterea deplasărilor pietonale si cu bicicleta si reducerea emisiilor de echivalent CO2. Creșterea nivelului de atractivitate al zonei pietonale și transformarea acesteia într-o zonă majoră de interes local va aduce noi valente în peisajul socio-cultural si turistic al Municipiului Buzău și va contribui la îmbunătățirea calității mediului și la creșterea calității vieții locuitorilor”, menționa, atunci, ADR Sud-Est.

În cadrul proiectului vor fi derulate lucrări pentru amenajarea zonei Piața Dacia, însemnând 13.748 mp suprafață zonă pietonală, 1.740 mp suprafață spații verzi si 554 mp suprafață alte construcții.

“Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei peste 130.000 de cetățeni ai municipiului Buzău, precum și agenții comerciali care își desfășoară activitatea în zona de intervenție a proiectului, datorită creșterii atractivității zonei, precum și datorită accesibilității sporite prin utilizarea mersului pe jos și bicicletei. Valoarea totală a contractului de finanțare este în sumă de 24.140.837,46 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 16.351.510,42 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 2.500.819,24 lei, iar valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului este de 384.741,42 lei”, preciza informarea transmisă de ADR Sud-Est.

 

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.