Jandarmii buzoieni din cadrul Postului Montan Nehoiu a avut parte, săptămâna trecută, de o misiune inedită. Aceștia au fost solicitați să intervină pentru salvarea unui cerb rănit, care risca să piară în râpa din care nu mai putea să iasă.
Jandarmii au fost alertați de autoritățile din Gura Teghii, după ce, într-o zonă abruptă de pe albia unui pârâu din localitate, a fost semnalată prezența unui cerb rănit la un picior. Animalul era vizibil slăbit și care nu putea ieși din râpa respectivă.
“Jandarmii împreună cu administrația publică locală și reprezentanții fondului cinegetic, respectiv ai Ocolului Silvic Siriu s-au deplasat de urgență în zonă, fiind căutate soluții pentru eliberarea animalului. Starea cerbului precum și gabaritul acestuia, estimat la peste 300 de kg, au făcut ca intervenția să fie una extrem de dificilă. La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău s-a luat măsura contactării unor medici veterinari pentru tranchilizarea cerbului. Animalul a fost tranchilizat de către specialiști, iar după evaluarea stării medicale s-a constatat că acesta are o leziune circulară în zona unui picior din față. În această situație, medicul veterinar, care a participat voluntar la acțiune, dr. Doană Valentin, a apreciat că este necesară transportarea cerbului în municipiul Buzău pentru efectuare unui tratament adecvat, întrucât, dacă ar fi fost eliberat în mediul natural, nu ar fi avut șanse de supraviețuire”, au detaliat reprezentanții IJJ Buzău.
Cerbul a fost transportat la Buzău cu autocamioneta pusă la dispoziție de Primăria Gura Teghii, el fiind adăpostit apoi la Baza Sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, așteptând să fie supus unei intervenții chirurgicale și tratat de către medicul veterinar care a participat la intervenție, cu sprijinul specialiștilor din cadrul DSVSA si a tehnicienilor veterinari jandarmi.
După vindecare, cerbul va fi eliberat eliberat în mediul natural, au mai anunțat reprezentanții jandarmilor la finalul operațiunii inedite care a durat în jur de cinci ore.