Reprezentanții județului Buzău s-au întâlnit, la finalul lunii iulie, cu delegați din partea AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Italienii ar fi interesați să investească în construirea unei fabrici eco-inteligente la Buzău.
AFV Beltrame Group intenționează să investească 300 de milioane de euro pentru a construi o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată, investiție care ar conduce la crearea, la Buzău, a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum și a aproape 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie şi circa 150 în faza de producţie, susține prefectul SIlviu Iordache.
“Am avut o întrevedere la sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău cu domnul Enrico Deganello, directorul combinatului Donalam Călărași, întâlnire în cadrul căreia au fost oferite detalii despre noua investiție și despre facilitățile și oportunitățile de dezvoltare ale municipiului Buzău și ale județului, în contextul dezvoltării infrastructurii rutiere, feroviare dar și aeriene din zonă. La discuții au participat, de asemenea, primarul municipiului Buzău, domnul Constantin Toma, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), sucursala Buzău, domnul ing. Vasile Moraru, precum și directorul Sucursalei de Distribuție Electrica Buzău, Gabriel Popa”, a anunțat prefectul.
Investiție uriașă pentru primul proiect greenfield în producția de oțel
Iordache spune că, dacă se va concretiza, acesta va fi primul proiect greenfield din ultimele decenii în producţia de oţel. Totodată, investiția va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. De exemplu, Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor care va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. “Încercăm astfel să readucem la viață în Buzău o industrie în care România a avut tradiție. Totodată, acesta este un proiect care are o componentă de mediu foarte importantă, prin reciclarea a 99% din ceea ce se produce acolo. De asemenea, investiția include construcția unui parc fotovoltaic de 100 MW care va asigura energia electrică necesară funcționării independente a capacității de producție. Pentru economie, producţia internă de oţel-beton şi sârmă poate deveni un pilon de susţinere, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi şi a importului produselor finite”, a mai explicat prefectul.
Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic din Călărași, specializat în producţia de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, necesare în industria de petrol şi gaze, industria auto, pentru echipamente mecanice mari şi hidraulice, construcția de maşini şi echipamente agricole.