fbpx

O nouă platformă pentru colectarea gunoiul de grajd, la Robeasca

O nouă platformă pentru colectarea gunoiul de grajd, la Robeasca

Image
Image

Cea de-a patra platformă comunală din județul Buzău, pentru colectarea gunoiului de grajd, a fost amenajată la Robeasca. Obiectivul a fost realizat în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Una dintre cele mai recente investiții este cea din comuna Robeasca, județul Buzău, care se alătură seriei realizate în cadrul primei etape a proiectului (2019) în comunele buzoiene Smeeni, Puieşti şi Vadu Paşii, a anunțat Ministerul Mediului, săptămâna trecută.

“Noua platformă comunală de gunoi de grajd are o capacitate de 2.067 mc/an.  Investiția totală pentru construirea acesteia a fost de 1.827.495 lei cu TVA, din care 8% a fost contribuţia din bugetul local”, a mai precizat sursa citată.

Administrația locală primește, în cadrul proiectului, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd, adică un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.  “UAT-urile decid asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local propriu.  Compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Practic, UAT-urile vor fi în măsură să preia gunoiul de grajd provenit de la animalele din gospodării și ferme mici, de până la 100 unități vită mare”, au mai menționat reprezentanții Ministerului Mediului.

.Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această etapă vor fi finanțate peste 80 de comunități locale, la nivel național.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.