fbpx

Peste 15.000.000 de țigări confiscate într-o serie de percheziții ale DIICOT Buzău

Peste 15.000.000 de țigări confiscate într-o serie de percheziții ale DIICOT Buzău

Image
Image

Procurorii DIICOT Buzău au făcut publice, săptămâna trecută, rezultatele acțiunilor derulate în cadrul unei anchete care vizează un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă.

Procurorii și ofițerii  de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat, joi, 15 percheziții, pe raza județului. Anchetatorii spun că “suspecții s-au aprovizionat de la membrii unei alte grupări cu țigarete de contrabandă provenite din Republica Moldova, pe care le-au distribuit către alți comercianți sau le-au vândut personal în Piața Centrală de pe raza municipiului Buzău. Anumite cantități de țigarete de contrabandă au fost depistate asupra unora dintre suspecți pe Aeroportul Internațional Henri Coandă în timp ce aceștia încercau să le transporte pe teritoriul unui alt stat European”.

În urma acțiunii, au fost ridicate, pentru audieri, 15 persoane.

În aceeași cauză, pe 24 și 25 aprilie, DIICOT Buzău și SCCO Buzău au mai efectuat nouă percheziții, în județe, precum și în Ilfov și Iași, „la membrii unei grupări, formată din cetățeni români și moldoveni, care, în perioada 2020 – aprilie 2021, au introdus în țară țigarete, prin sustragerea de la controlul vamal, le-au transportat, depozitat și vândut mai departe către diferite persoane sau către membrii grupării vizate de către acțiunea de astăzi”.

Anchetatorii susțin că ”în activitatea infracțională, inculpații au utilizat mai multe mijloace de deplasare pentru ascunderea activității infracționale (autoturisme cu rol de antemergător), cap de tir și semiremorci cărora le-au aplicat plăcuțe cu numere de înmatriculare false”. De altfel, “în urma perchezițiilor din data de 24.04.2021, la un imobil de pe raza județului Ilfov, a fost identificat un ansamblu auto format din cap tractor și o semiremorcă (cu număr fals de înmatriculare) în interiorul căruia au fost identificate, disimulate printre saci cu tărâță de grâu, cantitatea de 14.600.000 țigarete(1.460 de baxuri)”.

La data de 25.04.2021, Tribunalul Buzău a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a unui număr de 6 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți trei inculpați.

Potrivit bilanțului transmis săptămâna trecută de DIICOT, în total, în urma celor două acțiuni, au fost confiscate peste 15 milioane de ţigarete, au fost indisponibilizate 11 vehicule, printre care şi două ansambluri autotren, sumele de 120.000 de euro, 300.000 de lei, 1.000 de lire şi înscrisuri.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Ploieşti și Iaşi, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti, Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău şi Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Sursa foto: DIICOT – Poliția Română

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.