fbpx

Platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd recepționată la Smeeni

Platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd recepționată la Smeeni

Image
Image

Ministerul Mediului a anunțat, vineri, că o nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd a fost recepționată în județul Buzău.

Noua platformă a fost amenajată în comuna Smeeni, aceasta urmând să fie utilizată de micii fermieri din zonă.

 “Noua platformă are o capacitate de 2.400 metri cubi/an. Investiția a costat 1.984.591 de lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 94,11%, restul de 5,89%, respectiv 116.939 de lei, fiind finanțat din bugetul local”, au informat reprezentanții Ministerului.

Pe lângă platforma propriu-zisă, localitatea beneficiar primește și un set de echipamente destinat operării acesteia: tractor, două remorci, încărcător frontal, cisternă vidanjă și mașină de împrăștiat gunoiul de grajd compostat.

„Prin depozitarea sa direct pe pământ, gunoiul de grajd pierde foarte mult azot în procesul de compostare, pentru că azotul este foarte ușor transportat de precipitații direct în sol. Consecința: fermierul pierde mult din calitatea îngrășământului organic și, mai grav decât atât, azotul pierdut poluează apele subterane care alimentează fântânile din gospodării, apa devenind nepotabilă. Investițiile făcute de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor creează condițiile unei depozitări corecte a gunoiului de grajd, obținându-se astfel un îngrășământ de calitate și, în același timp, reducându-se semnificativ presiunea poluării apelor cu nitrați”, a declarat Naiana Milea, director al Unității de Management al Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Platforma a fost construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, derulat de mai mulți ani sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), proiect ce sprijină comunitățile prin investiții în infrastructura de management a gunoiului de grajd. În acest fel, mai multe localități din întreaga țară au devenit, în urma unui program de selecție competitivă, beneficiare ale unor spații amenajate și dotate pentru colectarea și compostarea eficientă și în siguranță a gunoiului de grajd, menționează oficialii Ministerului.

Fondurile pentru acest proiect sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Programul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial, derulat în perioada 2008 – 2017, a dus la finanțarea amenajării a 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, iar de această fază vor beneficia peste 85 de comunități locale.

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.