Platformele de depozitare a gunoiului de grajd de la Smeeni şi Puieşti, construite abia la finalul anului viitor

Platformele de depozitare a gunoiului de grajd de la Smeeni şi Puieşti, construite abia la finalul anului viitor
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, în vara acestui an, licitații pentru atribuirea de construire a 17 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd și a unei stații de compostare, investiții de vor fi realizate dintr-un împrumut contractat de Guvernul României de la Banca Mondială.

16 comune din țară vor beneficia de acest proiect, pe listă fiind incluse și localitățile buzoiene Smeeni şi Puieşti. Data limită pentru depunerea ofertelor a fost la finalul lunii august.

Lucrările de la Smeeni au fost incluse în Lotul 3, potrivit invitației de participare la licitație, valoarea estimată fiind de 2.325.822 de lei, inclusiv neprevăzute și TVA.

Pentru Lotul 8, platforma de la Puiești, valoarea estimată a fost de 1.928.514 Lei, inclusiv neprevăzute și TVA.

În ambele cazuri, construcția ar urma să înceapă, însă, abia în noiembrie 2021, cu o perioadă de execuție de 4 luni.

Investiția se realizează în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Platformele comunale urmează să deservească micii crescători de animale din zonele unde sunt amplasate, asigurând colectarea şi managementul gunoiului de grajd în comunele respective. Pe lângă impactul în reducerea poluării cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă, aceste investiţii sunt o formă de sprijin direct pentru fermieri, ajutându-i pe aceştia în respectarea cerinţelor Directivei Nitraţi, implicit în accesarea de fonduri europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale prin APIA şi AFIR, au precizat reprezentanții Ministerului mediului.

Pe lângă cele două platforme, vor fi construite alte 15 la Jibert - jud. Braşov, Luna, Mica şi Călăţele - jud. Cluj, Nicolae Bălcescu (2 platforme) - jud. Constanţa, Sita Buzăului - jud. Covasna, Pestişani - jud. Gorj, Ciceu - jud. Harghita, Ruginoasa - jud. Iaşi, Tăureni - jud. Mureş, Deveselu şi Brastavăţu - jud. Olt, Hoceni - jud. Vaslui. În plus, proiectul include realizarea unei stații de compostare la Jegălia, Jegălia în jud. Călăraşi,  obiectiv care va contribui la accelerarea procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniţă), pentru a putea fi folosit ca îngrăşământ organic de bună calitate.

"Beneficiarii noştri fac parte dintre autorităţile locale care au înţeles importanţa ajutorului pe care îl pot oferi crescătorilor de animale din comună şi zona limitrofă. Lipsa de mijloace a micilor fermieri şi gospodari conduce la o proastă gospodărire a gunoiului de grajd, care este depozitat, de multe ori, direct pe pământ. Toate scurgerile din bălegar ajung, astfel, în pânza freatică şi, de acolo, direct în fântâni. Prin platformele comunale, dotate cu sistem public de colectare a bălegarului de la populaţie, se rezolvă şi problema conservării apei potabile în fântâni şi cea a conformării fermierilor din punct de vedere al capacităţilor de stocare a gunoiului de grajd", a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, apelor şi pădurilor.

Volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de cca. 48.200 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de cca. 36.200 tone.

"Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanţează pentru fiecare dintre acestea un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aprox. 95% de MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de aprox. 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de acestea şi monitorizate de MMAP", a mai precizat Ministerul mediului, la momentul lansării licitației.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole, este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017, permițând finanţarea a 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, iar în această etapă vor fi sprijinite 80 de comunităţi locale.

 

Image