Polițiștii din Buzău au făcut cea mai mare captură de arme și muniție din ultimele două decenii

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un bărbat a fost arestat preventiv și este cercetat, alături de alte șapte persoane, într-un dosar de braconaj, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată în care ancheta a început la finalul lui 2018. Mai multe percheziții au avut loc, în ultima lună, în Buzău și Brăila, în cadrul descinderilor polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Buzău reușind cea mai mare captură de arme și muniție din ultimii 20 de ani.

La începutul acestei luni poliţiştii au descins la locuinţele a doi bărbaţi din Gura Teghii, posesori de arme de vânătoare, având informații că aceștia practică braconaj cinegetic. La momentul respectiv au fost ridicate două arme de vânătoare, aproximativ 220 de cartuşe de vânătoare, precum şi peste 50 de kilograme de carne de vânat în diferite stadii de preparare, un craniu de urs, un trofeu de cerb şi fragmente osoase de porc mistreţ. Avea să fie, însă, doar începutul. Ulterior, alte 10 percheziţii au fost făcute la adrese din Mărăcineni, Verneşti, Gălbinaşi, Scorţoasa, Merei, dar şi în municipiul Buzău. Acțiunea a vizat patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 61 de ani din Merei, Mărăcineni și Buzău. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 14 arme, din care 11 letale, deţinute legal şi folosite la activităţi de braconaj, aproape 2200 cartuşe, o arbaletă cu 3 săgeţi cu vârfuri metalice, 5,6 kg de alice, mai multe dispozitive pentru confecţionarea cartuşelor, precum şi dispozitive pentru transformarea armelor cu care indivizii vânau. În plus, a fost descoperit și un dispozitiv care ar fi procurat din străinătate și care era folosit pentru modificarea calibrului unei arme, astfel încât aceasta să nu poată fi identificată. Totodată, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor şi 129 de kilograme carne vânat (mistreţ, căprior, iepure), a informat Poliția Buzău.

Cercetările au scos la iveală că unul dintre cei vizați de anchetă, un bărbat de 45 de ani, din Mărăcineni, ar fi introdus ilegal în ţară arme şi muniţii, pe care ulterior le-ar fi pus în circulaţie către ceilalţi buzoieni, acestea fiind folosite la braconaj.

Ultimele descinderi au avut loc în Insula Mare a Brăilei, la domiciliul unui bărbat de 59 de ani. De aici, polițiștii au ridicat 9.035 cartuşe de calibre diferite, susceptibile a fi introduse ilegal în ţară, precum şi peste 2.500 exemplare păsări, sitari, ciocârlii, raţe becaţine și altele. Specialiştii urmează să stabilească dacă, printre ele, se află și exemplare din specii protejate.

Bărbatul din Mărăcineni care s-ar fi ocupat cu introducerea armelor ilegal în țară a fost reținut, iar apoi arestat preventiv, pentru 30 de zile. Încă șapte persoane sunt anchetate în dosar, șase dintre ele fiind deținători legali de permise de vânătoare. Anchetatorii au în vizor inclusiv  un paznic de pe un fond de vânătoare al AJVPS Buzău, care ar fi cercetat pentru abuz în serviciu.

Activităţi de braconaj ar fi fost derulate de suspecți pe un fond privat, dar şi pe mai multe fonduri de vânătoare ale AJVPS.

Captura de arme și muniție din acest dosar este cea mai mare la nivelul județului Buzău, realizată în ultimii 20 de ani, și una dintre cele mai mari la nivel național.

 

 

Image