Consiliul Județean Buzău a aprobat documentația aferentă unui proiect prin care dorește să atragă fonduri europene pentru “Consolidarea infrastructurii medicale de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”. Cele două componente ale acestuia se referă la realizarea de instalații de gaze medicale, inclusiv oxigen, respective asigurarea sistemelor de siguranță, inclusiv protecția la incendii.
CJ Buzău intenționează să promoveze proiectul spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020”. “Activitățile de tip B, se referă la realizarea unor instalații si trasee de gaze medicale noi si moderne (oxigen medical, aer comprimat medical, vacuum medical, fitinguri, tubulatura si alte dispozitive conexe ce concura la realizarea unui sistem competitiv), de către UAT Județul Buzău în cadrul structurilor care utilizează fluide medicale și din structurile mari consumatoare de energie electrică la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău și secțiile exterioare acestuia. Activitățile de tip A, se referă la dotarea SJU Buzău și a secțiilor exterioare (Secţia Oncologie și Secţiile Pneumologie/TBC/Boli infecțioase/SIDA) cu sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen medical în atmosferă, inclusiv realizarea schemei/proiectului de execuție și montaj în vederea asigurării exigențelor de siguranță la foc a utilizatorilor construcției, pentru prevenirea incendiilor şi intervenția în timp util, în caz de apariție a acestora”, se arată în referatul de aprobare.
Lucrări necesare pentru prevenirea unor tragedii, la SJU Buzău
Autoritățile județene argumentează, în expunerea de motive, că se impune dotarea Spitalului Județean de Urgență Buzău cu echipamente care să ducă la creșterea securității la incendiu pentru desfășurarea actului medical terapeutic “luând în considerare problemele grave apărute la nivel național și anume incendiile din secțiile ATI ale spitalelor care tratează bolnavi de COVID-19 (secții care utilizează fluide și gaze medicale extrem de inflamabile)”.
Documentul citat arată că Spitalul Judeţean Buzău dispune de 590 de paturi și că s-ar impune ca la 561 dintre ele să existe sursă de oxigen. “Din aceste 561 de paturi, la 253 de paturi se vor monta 3 prize de oxigen, la 128 paturi unde sunt prevăzute prize de oxigen se impun si prize de vacuum, iar la 308 paturi se impun instalaţii de oxigen, vacuum si aer comprimat medical, astfel se vor monta rampe complet echipate inclusiv accesorii. Astfel sunt necesare si alimentari cu energie electrică a rampelor medicale din tablourile de pe fiecare etaj”, potrivit documentației care a însoțit proiectul hotărârii CJ.
De asemenea, argumentează autoritățile județene, Secţia Oncologie, de pe str. Libertăţii, ar necesita instalaţie de oxigen la 37, paturi unde vor fi montate prize de oxigen, iar Secţia Pneumologie/TBC/ Boli Infecțioase/SIDA, aflată pe str. Plevnei, ar avea nevoie de instalaţii de oxigen la 98 paturi și prize de vacuum pentru 114 paturi.
Probleme și cu asigurarea necesarului de oxigen
Hotărârea a fost adoptată cu numai câteva zile înainte ca Spitalul Județean de Urgență Buzău să se confrunte cu o criză majoră. Săptămâna trecută, curtea unității sanitare s-a umplut cu ambulanțe și mașini personale care aduceau pacienți suspecți Covid.
În lipsa unor locuri la interior, reprezentanţii unităţii medicale au ajuns să le ofere pacienţilor suspecţi, până la primirea rezultatelor la testele PCR, oxigen din tuburi, direct în parcarea Spitalului Judeţean. La o zi distanță de la apariția acestor imagini în spațiul public, premierul Florin Cîțu a anunțat că a identificat câteva soluții pentru a rezolva criza de oxigen din spitale, una dintre ele fiind “posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID”.
Pe plan local, conducerea SJU Buzău a crescut capacitatea de internare în unitatea medicală pentru pacienţii suspecţi de COVID mutând bolnavii de la Nurologie la Chirurgie, deoarece ambele secții aveau un număr mic de internați. “Am reuşit amenajarea unei zone-tampon pentru pacienţii care vin cu suspiciune înaltă de COVID. Aceştia sunt negativi la testul rapid, dar până la aşteptarea rezultatului PCR, ei trebuie să aştepte. Am făcut acest spaţiu-tampon, ca aceşti pacienţi să nu mai aştepte în maşinile personale şi în ambulanţe, ci să fie aduşi în această secţie-tampon", a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, pentru News.ro. Măsura a permis asigurarea a încă 30 de locuri pentru suspecții Covid.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!