Promisiuni că Banca de Gene de la Buzău va primi finanțare, în 2021

Promisiuni că Banca de Gene de la Buzău va primi finanțare, în 2021
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Parlamentarii liberali din Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Pufu, alături de cercetătorul Costel Vânătoru, coordonatorul proiectului „Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău”, au avut, săptămâna trecută o întâlnire de lucru cu Adrian Oros, Ministrul Agriculturii, privind situația și șansele de finanțare a acestui obiectiv.

Discuțiile derulate săptămâna trecută s-au axat  p situația Băncii de gene de la Buzău, care până acum nu a primit fondurile necesare pentru funcționare. Potrivit unui comunicat transmis de organizația județeană a PNL, s-a stabilit, cu acest prilej, ca, imediat după aprobarea Legii Bugetului de Stat, să fie alocată suma necesară pentru derularea tuturor pașilor pentru începerea activităţii, la Buzău, a acestui proiect.

„Cuprinderea sumei necesare pentru începerea activității la Banca de Gene la Buzău, anul acesta, este primul semn că suntem oameni ai faptelor şi că promisiunile noastre electorale nu vor rămâne doar la stadiul de vorbe. Dezvoltăm împreună comunitatea, acesta este un demers care deja se vede și se simte”, a declarat deputatul Gabriel Avrămescu.

La rândul său, senatorul Vlad Pufu consider că Banca de gene este unul dintre principalele obiective pe care le-a avut în agenda electorală. “Faptul că într-un timp atât de scurt am reuşit să facem paşi concreţi, reali, pentru obținerea finanțării acestui proiect de importanţă naţională la Buzău, nu poate decât să mă bucure. Nu vom trăda încrederea buzoienilor şi vom continua să facem tot ce este posibil pentru un Buzău dezvoltat, modern, european”, a transmis parlamentarul.

Liberalii par să se fi răzgândit după ce însuși ministrul Agriculturii declara, anul trecut, că funcționarea Băncii de gene de la Buzău nu este oportună, întrucât există deja o asemenea unitate la Suceava. “Dacă Academia, cei care se ocupă de cercetare în această zonă vegetală vor veni la Ministerul Agriculturii să ceară și o să fundamenteze că este nevoie de încă o bancă de gene de interes strategic, cu siguranță Ministerul nu va ocoli acest subiect, mai ales că și eu vin din învățământ, din cercetare, știu ce înseamnă acest lucru dar, repet, momentan avem o Bancă de Gene funcțională. Am și cerut celor de la Academia Română, împreună cu cei care se ocupă de Genetica Vegetală, să discutăm serios acest subiect, să nu-l politizăm, să avem o discuție serioasă, științifică. Să vedem, este nevoie să mai facem o bancă de gene? Dacă este, o s-o facem. Dacă nu, abia în momentul în care capacitatea de depozitare la Suceava, dar și de muncă va fi depășită, o să mai facem una”, răspundea același Adrian Oros la vremea respectivă, cu privire la situația de la Buzău.

Banca a fost creată în toamna lui 2019 și inaugurată de ministrului Agriculturii de la acea vreme, petre Daea. „Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare și conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție. Colecția de specii și subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetări în domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice și salvarea speciilor. Acest act normativ are o contribuție majoră în menținerea siguranței și securității alimentare naționale, precum și în redresarea horticulturii românești, prin introducerea soiurilor autohtone cu potențial de producție și calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu și lung și de a proteja intelectual și juridic prin amprentare genetică, metodă neutilizată în prezent la nivel național. De asemenea, Banca va îmbogăți colecția de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie. Beneficiarii acestei bănci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitățile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale din țară și străinătate”, a transmis, atunci, Ministerul Agriculturii.

 

 

 

 

Image