fbpx

Referendum pe 26 septembrie, pentru alipirea comunei Țintești la municipiul Buzău

Referendum pe 26 septembrie, pentru alipirea comunei Țintești la municipiul Buzău

Image
Image

Consiliul Local Buzău a aprobat, săptămâna trecută, proiectul privind organizarea referendumului prin care va fi consultată populația din municipiul Buzău și comuna Țintești cu privire la unirea celor două unități administrativ-teritoriale.

Proiectul de hotărâre adoptat de CL Buzău se referă la aprobarea Referendumului având ca obiect modificarea hotarelor Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Buzău și Unității Administrativ Teritoriale Comuna Țintești, în sensul unirii celor două entități administrative.

“Se aprobă organizarea referendumului în vederea consultării cetățenilor din Municipiul Buzău privind modificarea limitei teritoriale a Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Buzău, în sensul integrării Unității Administrativ Teritoriale Comuna Țintești în perimetrul administrativ al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Buzău. Cu ocazia referendumului, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU la următoarea întrebare: «Sunteți de acord cu unirea comunei Țintești cu municipiul Buzău?»”, prevede hotărârea adoptată de Consiliul Local.

Municipiul Buzău va suporta, din bugetul local, cheltuielile cu organizarea referendumului care va avea loc pe 26 septembrie, cu o săptămână mai devreme față de data propusă inițial.

“Această inițiativă privind viitorul Buzăului se poate finaliza dacă cetățenii municipiului vor participa la vot, într-un număr suficient de mare, minimum 30% din numărul de alegători, pentru validarea Referendumului și totodată să răspundă cu «DA» la întrebarea «Sunteți de acord cu unirea comunei Țintești cu municipiul Buzău?»”, se arată în referatul atașat proiectului.

Ce ar avea de câștigat buzoienii?

Documentul enumeră și argumentele pentru care ar trebui realizată unirea celor două localități. Pentru municipiul Buzău, ar însemna crearea de noi locuri de muncă pentru toți buzoienii, prin atragerea de noi investitori, de o parte și de alta a autostrăzii A7, apariția de noi oportunități legate de construirea de locuințe la prețuri accesibile, pentru tinerii buzoieni sau pentru noi locuitori, crearea unui potențial mare de creștere a numărului de locuitori ai municipiului Buzău, creșterea investițiilor cu fonduri europene deoarece apar noi oportunități de dezvoltare a municipiului, majorarea veniturilor Primăriei Municipiului Buzău, care creează noi posibilități de creștere a nivelului de trai al tuturor buzoienilor, prin noi investiții publice. De asemenea, unirea cu comuna Țintești este văzută ca un pas foarte important pentru atingerea viziunii de dezvoltare a municipiului nostru, ,,Buzău – oraș magnet până în 2030”.

Avantaje și pentru cetățenii comunei Țintești

Potrivit argumentelor aduse de autoritățile locale, această alipire ar permite ca toți locuitorii din cele patru sate ale comunei Țintești să aibă acces la rețelele de gaze naturale, apă și canalizare, în termen de doi ani după ce se realizează unirea cu Buzăul. Autoritățile mai promit că, în cel mult trei ani, vor fi asfaltate toate străzile din cele patru sate. De asemenea, vor fi reabilitate toate grădinițele și școlile la standarde înalte, iar în plus vor implementate toate programele pe educație care funcționează în municipiul Buzău.

“Toți locuitorii din comuna Țintești vor beneficia de transport în comun cu societatea Transbus, cu aceleași facilități ca locuitorii din municipiu, inclusiv gratuitate pentru pensionarii cu venituri lunare până la 2500 de lei, cât și pentru elevi. Taxele și impozitele percepute de Primăria Municipiului Buzău vor fi cele mai scăzute pentru un oraș. Va crește valoarea proprietăților, odată cu demararea investițiilor private și publice în zonă”, sunt alte beneficia pentru viitorii locuitori ai municipiului.

Impact la nivel județean

Autoritățile locale sunt convinse că unirea celor două localități va “ca crește puterea economică a județului, ceea ce va însemna mai mulți bani atât la Primăria Municipiului Buzău, cât și la Consiliul Județean și în toate unitățile administrative din județ. În acest moment, peste 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor ce acționează în județul Buzău, se realizează în municipiul Buzău”.

De asemenea, “Buzăul poate deveni cel mai mare centru logistic din sud – estul României, având în vedere poziția geostrategică, realizarea autostrăzii A7, drumul expres Buzău – Brăila, precum și înființarea unui aeroport civil la Boboc, la numai 12 km de Buzău, alături de existența celui mai important nod feroviar din regiune”.

Referendum pe 26 septembrie

“Dragi buzoieni, vă invit pe 26 septembrie 2021 să veniți să votați pentru un viitor mai bun, răspunzând cu «DA» la întrebarea «Sunteți de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești?» Buzăul va avea un potențial de dezvoltare uriaș în viitorii ani, punându-se mult mai bine în valoare viitoarea autostradă A7, Ploiești - Buzău - Pașcani - Siret, dar și drumul expres Buzău - Brăila sau aeroportul civil de la Boboc.

Câteva dintre avantajele certe ale acestei uniri:

- mai multe locuri de muncă mai bine plătite;

- terenuri și locuințe mai ieftine pentru tineri;

- atragerea de fonduri europene mult mai mari pentru investițiile publice;

- oportunitatea construirii unui spital municipal;

- hrană sănătoasă locală, furnizată din gospodăriile și microfermele din Țintești și Buzău;

- introducerea de utilități (apă potabilă și canalizare, gaze naturale) și asfaltarea tuturor străzilor din cele 4 sate din comuna Țintești, ce vor asigura un nivel de trai și pentru ținteștenii care locuiesc, acum, acolo dar și pentru buzoienii ce vor alege să se mute într-unul din cele 4 sate ale comunei”, a transmis primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, după aprobarea hotărârii.

Proiect de lege pentru a facilita unificarea administrative, după modelul de la Buzău

Pornind de la ceea ce se întâmplă în Buzău, primarii de municipii propun adoptarea unui act normativ care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale (UAT) limitrofe. Edilii i-au cerut săptămâna trecută premierului să susțină această idee prezentată înaintea Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România. Emil Boc a făcut trimitere la cazul concret de la Buzău, unde, tot săptămâna trecută, a fost aprobată organizarea unui referendum pentru unirea municipiului reședință de județ cu comuna vecină, Țintești.

“Asociația Municipiilor din România (AMR) a votat în unanimitate o rezoluție prin care solicită Guvernului și tuturor partidelor politice, adoptarea unui proiect de lege în Parlament prin care să încurajeze procesul privind unificarea voluntară a comunelor limitrofe cu municipiile reședință de județ, prin facilități oferite UAT-urilor. Această soluție a fost identificată ca o etapa intermediară,  până la apariția legii zonelor metropolitane, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, municipiul Buzău în data de 26 septembrie a.c, va organiza un Referendum local privind comasarea acestuia cu una dintre comunele limitrofe ale municipiului”, au transmis reprezentanții AMR după Adunarea Generală la care unificare administrativă voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe a reprezentat una dintre principalele teme de discuție.

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc. Acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul reședinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a declarant președintele AMR, Emil Boc.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.