fbpx

Restricții dure în județul Buzău și mai multe școli închise, din cauza cazurilor Covid

Restricții dure în județul Buzău și mai multe școli închise, din cauza cazurilor Covid

Image
Image

Autoritățile din Buzău au început să instituie, săptămâna trecută, ca și în alte județe din țară, restricții suplimentare, pentru a limita răspândirea coronavirusului, în contextul creșterii numărului de cazuri.

De joi, 8 octombrie, pe toată perioada stării de alertă, în județul Buzău a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, pe o rază de 100 metri pe domeniul public din jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Buzău, cu marcarea zonei prin grija autorităților publice locale, respectiv în spațiile publice deschise aglomerate (piețe, târguri, stații de autobuz, gări, autogări, spații de recreere și agrement, obiective turistice etc).

De asemenea, cu aceeași dată, s-a dispus suspendarea unor activități pe raza comunei Vernești, unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit 1,5 cazuri COVID-19/1.000 de locuitori (1,53). Concret, aici au fost interzise organizarea evenimentelor private precum nunți, botezuri, majorate, diverse aniversări și altele asemenea, indiferent de locul de organizare (restaurant/pensiuni/localuri publice/domicilii, în interior sau în exterior), activitățile în restaurante, în baruri, discoteci și cluburi, participarea la ceremonia de înmormântare a altor persoane decât membrii de familie, dar și restricționarea organizării obiceiurilor tradiționale care țin de înmormântare (pomeni, parastase), fiind impusă o limită de participare, la maximum 20 de persoane. Tot de săptămâna trecute sunt interzise activitățile cultelor religioase, inclusiv desfășurarea slujbelor și rugăciunilor colective, în interiorul lăcașurilor de cult, fiind permisă doar desfășurarea acestora în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară (păstrarea distanței fizice de 2 metri între participanți și purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura). Interdicțiile impuse în prezent vizează, de asemenea, organizarea și desfășurarea de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise. CJSU a mai decis ca transportul feroviar și rutier să se desfășoare desfășura cu respectarea măsurilor și restricțiilor referitoare la igiena și dezinfecția spațiilor comune din stațiile și haltele de pe raza comunei, respectiv referitoare la igiena și dezinfecția în interiorul mijloacelor de transport. Autoritatea publică locală a fost însărcinată, totodată, să informeze instituțiile publice și agenții economici de pe raza comunei să ia în considerare munca la domiciliu și, unde nu este posibil, decalarea programului de lucru. Restricțiile aplicate la Vernești rămân valabile până la scăderea ratei de incidență sub 1,5 cazuri la 1000 locuitori.

CJSU Buzău a mai modificat, săptămâna trecută, și scenariile de lucru pentru mai multe unități de învățământ. Cele mai afectate sunt Colegiul Național ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu” și Școala Gimnazială nr. 7, ambele din municipiul Buzău, unde este aplicat Scenariul 3 (cursuri exclusiv on-line) până pe 22 octombrie, respectiv 16 octombrie, urmând ca situația să fie reevaluată în funcție de evoluția situației. Măsura a fost luată punctual, pentru anumite clase, și în alte unități de învățământ din județ.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.