Romfilatelia dedică Buzăului o emisiune aniversară de mărci poștale

Romfilatelia dedică Buzăului o emisiune aniversară de mărci poștale
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Orașul Buzău a aniversat, anul acesta, 590 de ani de la prima atestare documentară, prilej cu care Romfilatelia i-a dedicat o emisiune de mărci poștale tematică, din seria “Orașele României”.

Seria aniversară dedicată Buzăului reproduce în imaginile sale patru monumente arhitectonice reprezentative legate strâns de istoria, cultură și viața socială a orașului.

Potrivit Romfilatelia, pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei este ilustrat Palatul Comunal, aflat în centrul orașului Buzău, fiind sediul actual al Primăriei și al Consiliului Local. Inaugurarea clădirii, cu destinația de palat administrativ, a avut loc în anul 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand.

Conacul Marghiloman, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei, este un ansamblu arhitectonic reprezentativ al orașului Buzău. Cunoscut drept Palatul Marghiloman, din 2011 acesta a devenit centru cultural.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este redată Catedrala Arhiepiscopală. Actualul edificiu al Catedralei Arhiepiscopale a fost ridicat la inițiativa arhiepiscopului Epifanie, între anii 2002 și 2009, iar acum 12 ani, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, a fost oficiată slujba de sfințire a lăcașului de cult, cel mai important din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Nu în ultimul rând, Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” este ilustrat, la rândul său, pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei. Acesta este cea mai importantă instituție de învățământ liceal din Buzău. A fost înființat în anul 1867, având ca sediu o construcție ridicată pe un teren al Mănăstirii Banului, și poartă numele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu din 1932.

Emisiunea de mărci poștale „Buzău, 590 de ani de atestare documentară” este deja disponibilă în magazinele fizice Romfilatelia și în magazinul on-line. Seria de colecție este completată de plicul prima zi, coală de 32 timbre și minicoală de 5 timbre, o vinietă și 3 tabsuri.

O primă referire la Buzău, târg și punct de vamă, se regăsește într-un document emis la curtea domnitorului Dan al II-lea la 30 ianuarie 1431. Orașul a fost atestat documentar ca sediu episcopal în 1525 sub domnia lui Radu de la Afumați. Zona geografică în care se găsește orașul Buzău este atestată istoric, însă, mult mai devreme, în textul unui document din anul 374, regăsit în copie la Biblioteca Vaticanului și la Biblioteca San Marco din Veneția. Textul descrie martirizarea misionarului creștin Sava, înecat în apele râului Mousaios (râul Buzău). Documentul a fost redactat în anul 374.

 

 

 

 

Image