fbpx

Topul celor mai căutate licee din județul Buzău. Aproape trei sferturi dintre elevii de clasa a VIII-a sunt atrași de filiera teoretică

Image
Image

Peste 3.500 de elevi de clasa a VIII-a de la școlile din județ au participat la un sondaj privind opțiunile școlare și profesionale, având în vedere că se află în fața primulei decizii majore cu privire la educația lor: alegerea liceului în care își vor continua studiile, din toamna acestui an. Cei mai mulți dintre ei au de gând să opteze pentru un liceu teoretic.

Sondajul realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Buzău și Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică  a implicat 3.558 de elevi, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, rezultând 3.467 de răspunsuri valide din care 2394, adică 70% , indicau orientarea către un liceu teoretic. 1.784 de elevi vor merge pe filiera teoretică (clase cu profil uman sau real) și aproximativ 600 se vor orienta către filiera vocaţională.

Dintre cei chestionați, doar 588 de elevi de clasa a VIII-a și-au exprimat dorința de a învăța într-un liceu tehnologic, 392 ar opta pentru școală profesională și numai 93 au de gând să se orienteze spre învățământul dual, în ciuda avantajelor oferite, de a beneficia de burse din partea statului și a agenților economici implicați, care se vor ocupa și de practica acestora.

Când vine vorba, însă, despre evaluarea șanselor ca, din toamnă, viitorul să fie așa cum și l-au închipuit, elevii buzoieni sunt ceva mai pragmatici. Numai 1.158 dintre cei care au participat la sondaj, adică aproximativ o treime, se așteaptă să fie admiși la liceul dorit, în timp ce aproape 250 apreciază că nu au nicio șansă în acest sens.

Cele mai căutate licee din Buzău sunt, conform sondajului amintit,  Colegiul Național "B. P. Hasdeu", indicat de 475 de respondenți, Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 376, Colegiul Național "SPiru Haret" - 257, Liceul cu Program Sportiv "Iolanda Balaș Soter" - 226, Liceul Teoretic "Alexandru Marghiloman", Colegiul Economic Buzău - 207 și Liceul de Arte "Margareta Sterian" - 200.

Alți peste 80 de elevi au răspuns că iau în calcul participarea la admitere în afara județului, cei mai mulți dintre ei fiind aceia care intenționează să intre la licee militare.

La acest moment, însă, doar 900 dintre respondenți s-au declarat foarte hotărâți în ceea ce privește opțiunile pentru admitere, în timp ce, deși sunt la un semestru distanță de această etapă, încă se gândesc încotro să apuce după încheierea gimnaziului.

 

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.