fbpx

Trafic de droguri în penitenciare, coordonat chiar de deținuți. Marfa, aruncată peste gard sau plasată în ascunzători din instanțe

Trafic de droguri în penitenciare, coordonat chiar de deținuți. Marfa, aruncată peste gard sau plasată în ascunzători din instanțe

Image
Image

Anchetă de proporții demarată la Buzău, privind o rețea de traficanți de droguri care acționa în cinci județe. Liderii grupării se aflau după gratii, iar de acolo își coordonau rude și prieteni care livrau stupefiante inclusiv deținuților, direct în penitenciare sau plasându-le în diferite locuri din incinta instanțelor.

Săptămâna trecută, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au derulat 32 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Buzău, Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără autorizație, și trafic de droguri de mare risc.

Stupefiante livrate la gard sau chiar în instanță

Cei vizați ar fi constituit două grupuri infracționale organizate specializate care au interacționat, conjunctural, în perioada aprilie 2021 – martie 2022, în realizarea de operațiuni de punere în circulație de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv și de droguri de mare risc. Liderii operațiunii se aflau deja după gratii, au dezvăluit anchetatorii. Chiar și așa, deja anchetați sau chiar condamnați, aceștia reușeau să coordoneze activitatea întregului grup, astfel încât stupefiantele să ajungă până la și la deținuți. Drogurile erau introduse în penitenciare, prin diferite metode, sau pur și simplu plasate chiar în incinta instanțelor, în locuri dinainte stabilite, atunci când membrii grupării erau aduși la ședințe de judecată. “Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membrii ai grupului infracțional aflați în stare de libertate (rude, afini și alte persoane din anturajul lor) în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila. Drogurile/produsele psihoactive, ce se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă, erau introduse în penitenciar prin pachete în care erau disimulate printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților ori care erau ambalate in diverse recipiente ori pachete de țigări (ce păreau folosite) aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor al penitenciarului în cauză de unde erau preluate de către deținuți. În plus, au existat situații în care substanțele interzise erau preluate de deținuți din anumite locuri din incinta instanțelor unde fuseseră lăsate, în prealabil, în mod conspirat, de membrii grupului infracțional, cu ocazia aducerii lor pentru desfășurarea ședințelor de judecată”, au detaliat procurorii DIICOT.

Potrivit Poliției, gruparea se aproviziona din Galați și Brăila.

Minori implicați în traficul de droguri

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 90 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive (80 de grame de materie vegetală tocată și 10 grame de pulbere de culoare albă), 40 de grame de canabis, 45 de seminţe de canabis, 11.400 de lei și 19 telefoane mobile. De asemenea, au fost conduse la audieri 20 persoane, cu vârste între 16 și 56 de ani, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale. Opt dintre ele, cu vârste între 17 și 38 de ani, au fost reținute.

Acțiunile din cursul săptămânii trecute Acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și Galați, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Vrancea, Brăila și Tulcea, precum și jandarmi ai inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Brăila, Galați și ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

„Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, precizează procurorii.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: DIICOT

 

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.