Image

Trei proiecte locale care pot rezolva probleme cauzate de secetă, în județul Buzău

secetă buzău irigatii
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Județul Buzău se numără printre cele afectate, anul acesta, de seceta pedologică, iar autoritățile caută soluții pentru a venit în sprijinul fermierilor, dar și pentru a combate, atât cât se mai poate, fenomenul care a făcut prăpăd în mai multe zone ale țării. Prefectul Daniel Țiclea a lansat un apel pentru accelerarea proiectelor privind sistemele de irigații.

Prefectul spune că, pe hârtie, există mai multe soluții, dar evident sunt inutile atât timp cât rămân la acest stadiu. “E nevoie de implicarea tuturor factorilor care pot contribui la salvarea fermierului, la salvarea agriculturii românești.  Ca prefect al județului Buzău, invit toți factorii administrativi si politici să vină rapid în sprijinul celor care cu multă trudă și cu multe sacrificii își lucrează pământul”, a transmis Țiclea.

Acesta a venit și cu exemple concrete. Astfel, pe derivația vest Merei a început proiectul de înlocuire a coloanelor, de la prizele din canal până la stații. Prefectul spune că, “dacă se prioritizează măcar priza 1 cu stațiile 9 și 10, se irigă în plus 3000 hectare  în zona Merei-Stâlpu-Ulmeni”. Investiția este blocată, însă, în faza de proiectare.

Și accelerarea reparațiilor la derivația est ar permite irigarea a 10.000 hectare, pe raza localităților  Mărăcineni, Poșta Câlnau, Vadu Pașii. În acest caz, se așteaptă licitația pentru atribuirea executantului. 

„Pe lângă cele două proiecte, demarate deja, o altă soluție care ar putea fi pusă în practică  ar fi aducerea pe canale a apei din județul Brăila (gravitațional din Siret). Aceasta ar putea reprezenta salvarea agricultorilor din zonele Rușețu-Cilibia-Largu-C.A.Rosetti. Bineînțeles că există și alte soluții punctuale.  Important este să avem deschidere și implicarea tuturor factorilor decidenți. E momentul ca Buzăul să aibă sisteme de irigații moderne, iar fermierii să nu mai stea, întotdeauna, la mila cerului.  Dacă apa nu pică din cer, fermierii trebuie să aibă și alte soluții în afara procesiunilor religioase prin care se invocă ploaia”, a spus prefectul.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image
Image