Un primar din Buzău amenință cu plângeri penale după ce ursul Rambo a ajuns teritoriul comunei sale

ursul rambo plângeri penale chiojdu
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Povestea ursului Rambo, căutat o lună de zile de autorități la periferia Ploieștiului, este departe de a se fi încheiat. Relocarea acestuia stârnește nemulțumire în localitățile din zona în care a fost dus animalul. După ce primarul din Cerașu s-a asigurat că ursul nu rămâne în  localitatea sa, și cel din comuna buzoiană Chiojdu este supărat foc pentru că nici măcar nu a fost informat cu privire la măsură: "Vreau să văd cine a decis, cine a aprobat această mutare. Dacă cineva a încălcat legea, cu siguranţă fac o plângere penală".

Ursul poreclit Rambo a fost capturat luni dimineață și relocat imediat la Tabla Buții, la limita dintre județele Prahova și Buzău. Primarul din Cerașu a reacționat imediat și a dat asigurări că animalul nu a rămas pe teritoriul comunei, ci ar fi plecat spre Siriu.

Nemulțumiri vin, însă, și din Buzău. "Ne deranjează faptul că în Ordonanţa 81/2021 (privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor - n.r.) nu se specifică şi faptul că ar trebui să fim informaţi noi, autorităţile locale, să ne dăm acceptul pentru primirea pe raza UAT-urilor a acestor urşi relocaţi. Punctual, pentru acesta de la Ploieşti, botezat "Rambo", nu mi se pare să îl reloci într-un fond de vânătoare deja suprapopulat cu exemplare de urs. Avem un minim de 25 de exemplare de urs în intravilanul localităţii, două-trei atacuri în fiecare sat. Am obţinut o autorizaţie de recoltare prin împuşcare a unui urs, acum punem în aplicare. Dar pe o parte îi recoltăm, pe cealaltă parte văd că ni se aduc alţii. Voi propune la nivel guvernamental o completare a acestei ordonanţe. Avem numai obligaţii, dar drepturi niciunul, dreptul de fi informaţi că pe raza UAT s-a relocat un urs. Să ni se ceară acordul scris al UAT. Să ştiu să iau măsuri, să informez cetăţenii.

A fost adus la Tabla Buţii, la limita dintre Prahova şi Buzău, comuna Chiojdu. Este un obicei al fondului de vânătoare din Prahova. Limita fondului de vânătoare nu este aceeaşi cu limita de judeţ, de UAT. Între fondurile de vânătoare sunt de obicei limite naturale, un pârâu, o culme, deal şi în cazul nostru este pârâul Bâsca Chiojdului, între fondurile de vânătoare din Prahova şi Buzău. Acest pârâu străbate intravilanul comunei Chiojdu şi practic au dreptul să-l ducă pe fondul lor de vânătoare, AJVPS Prahova, care este în limita pârâului, dar de fapt, administrativ, este pe suprafaţa UAT Chiojdu. Nu coincid limitele şi aici este o scăpare a legii. Oamenii mi-au spus că au văzut maşini de Prahova, dube care vin şi descarcă un urs, doi pe albia râului. Nu ne informează. Probabil procedează legal că îl duc pe fondul lor de vânătoare, dar de fapt îl duc pe UAT Chiojdu. Am făcut o adresă către Prefectura Prahova să mi se aducă la cunoştinţă actul care a decis această relocare, să văd dacă s-au respectat criteriile legale. Vreau să văd cine a decis, cine a aprobat această mutare. Dacă cineva a încălcat legea, cu siguranţă fac o plângere penală", a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu.

 

 

 

Image