Documentarul prezintă primele rezultate ale unui proiect inovator de cercetare a Vulcanilor Noroioşi şi a altor obiective geologice din zonă.
Mini-documentarul „Vulcanii se cutremură” marchează 100 de ani de protejare a acestor fenomene naturale fascinante, care includ formaţiunile Pâclele Mari şi Pâclele Mici şi care reprezintă una dintre cele mai spectaculoase rezervaţii naturale din România, scrie news.ro.
Proiectul de cercetare, demarat de Geoparc şi de cercetătorii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului îşi propune să ofere publicului o privire în profunzimea Pământului, folosind tehnici geofizice avansate pentru a explora structurile subterane ale Vulcanilor Noroioşi.
Vremuri noi la Văleni. Parteneriat cu Academia de Fotbal George Ogăraru
„Ceea ce facem acum este o premieră nu doar în România. Determinarea structurii vulcanilor noroioşi în adâncime, prin metode geofizice, este o iniţiativă complicată, dar rezultatele preliminare sunt extrem de încurajatoare”, declară managerul Geoparcului UNESCO, Răzvan-Gabriel Popa. Obiectivele acestui proiect includ identificarea zonelor unde ar putea apărea noi conuri vulcanice, precum şi înţelegerea riscurilor potenţiale, cum ar fi prăbuşirile de teren provocate de acumulările de noroi aproape de suprafaţă.
Protejată din anul 1924, rezervaţia Vulcanilor Noroioşi a atras de-a lungul anilor sute de mii de turişti şi cercetători. Pâclele Mari, cel mai înalt vulcan noroios din Europa, şi Pâclele Mici, cel mai mare câmp cu vulcani noroioşi de pe continentul nostru, oferă peisaje unice. În 2021, un al treilea sit, Fierbătorile de la Beciu, a fost inclus în lista ariilor protejate de interes local de către echipa Geoparcului, adăugând o nouă atracţie acestui fenomen natural rar.