Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional 2014-2020 din cadrul Ministerului Dezvoltării a informat administrația locală din Buzău cu privire la suspendarea autorizării cererilor de rambursare din cadrul contractului de finanțare pentru proiectul ”Reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru bicicliști, pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Buzău”. Ancheta este derulată de DNA Ploiești, iar urmărirea penală se desfășoară, în prezent, “in rem”.
Suspendarea plăților a fost anunțată de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, la începutul săptămânii trecute, după ce Primăria a fost notificată de AMPOR cu privire la această decizie luată pe motiv că „există o suspiciune de fraudă pentru care se efectuează investigaţii de către organele de urmărire penală”. “ O persoană iresponsabilă mi-a făcut o plângere penală, privind o suspiciune de fraudă pentru proiectul referitor la reabilitarea Bulevardului Unirii, Bulevardului Industriilor și a Străzii Transilvaniei, în valoare de 18,4 milioane de euro. Nu este vorba de libertatea mea, care este o chestiune măruntă față de prezentul și viitorul Buzăului, ci de blocarea străzilor mari și a centrului orașului nostru, până la lămurirea aspectului penal sau nepenal, de către organele competente ale statului. Citesc definiția fraudei și, nefiind vorba de mită în cazul meu, mă gândesc că ar i vorba de declarații și informații false pe care le-am fi dat ca să luăm fonduri europene. Este fals. Totul s-a desfășurat legal. M-am pus la dispoziția Parchetului General și rog să se facă toate verificările, cât mai urgent, pentru ca șantierele să meargă mai departe”, a declarat edilul, subliniind că documentele de pltă și justificative înaintate de firma constructoare au fost verificate la Primăria Buzău, ADR Sud Est şi chiar la AMPOR, fără a fi găsite nereguli şi ca urmare au fost făcute plăți, iar constructorul şi-a încasat sumele aferente lucrărilor.
Până la finalul săptămânii, DNA Ploiești a confirmat, pentru presa locală din Buzău, că “există în lucru un dosar penal la Serviciul teritorial Ploiești, în care urmărirea penală se desfășoară doar cu privire la faptă («in rem»). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge probe pentru a se stabili caracterul penal sau nepenal al anumitei/anumitor fapte”. Potrivit aceluiași răspuns dat de DNA, la solicitarea presei locale, dosarul a fost înregistrat la Direcția Națională Anticorupție pe 10 februarie, ca urmare a declinării competenței de soluționare de către alte unitate de parchet.
„Strada e prea îngustă şi nu s-a putut. Condiţia era să fie bandă unică pentru autobuz şi, dacă se poate, şi pistă de biciclişti. Acolo nu s-a putut. Avem hotărâre de Consiliul local ca strada Transilvania să fie reabilitată fără piste de biciclişti. Nu nu am furat nimic, nu s-a cerut, nu s-a dat nicio şpagă şi nici nu au fost furnizate informaţii false sau inexacte pentru accesarea de fonduri europene. Problema e că, fiind un dosar penal în curs, au fost suspendate plăţile. E vorba de 20 de milioane de lei, dar până la urmă tot contractul de finanţare de 88 de milioane de lei este blocat până la finalizarea cercetărilor. Constructorul, compania Strabag, a acceptat să continue lucrările pe banii lor timp de 2 luni şi sper ca, până atunci, dosarul să fie lămurit şi să fie reluată finanţarea pentru că acum tot oraşul este un şantier. Trebuie să continuăm lucrările, nu putem lăsa lucrurile aşa. Vă asigur că dosarul va primi clasare, însă sper să fie soluţionat rapid, sper eu în două luni”, a declarat pentru G4media.ro primarul Constantin Toma.
Contractul de finanțare pentru proiectul vizat, „Reabilitarea infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru bicicliști, pe coridoarele deservite de transportul public în Municipiul Buzău”, a fost semnat în vara lui 2020, având ca obiectiv, conform informațiilor de la momentul respectiv, crearea de benzi de circulație dedicate transportului public, cu o lungime totala de 7691 m, repararea a 162.000 mp de carosabil și a 57.000 mp de trotuare, plus construirea a peste 10.000 m de piste pentru bicicliști.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!