Suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar a fost, potrivit multora, o măsură necesară, în actualul context epidemiologic, dar cu impact major pentru elevi, dascăli și părinți, deopotrivă. Lecțiile on-line se dovedesc a fi singura soluție în condițiile în care nu se știe cât vor sta acasă copiii din învățământul preuniversitar. Dar poate fi ea pusă în aplicare?
Lucrurile par a fi relativ simple, în această situație de criză, în municipiul Buzău. O platformă informatică era deja utilizată, de mai multă vreme, în școlile și liceele din Buzău, aceasta dispunând de interfață intuitivă și spațiu de stocare nelimitat. Platforma le permite utilizatorilor să creeze rapid grupuri şi clase, să aloce și să corecteze teme, să programeze lucrări de control şi teze, să urmărească progresul elevilor. Ba chiar, din toamna anului trecut, sistemul a început să fie implementat și în grădinițe.
"Am avut o întâlnire importantă cu toți directorii de școli din municipiu și conducerea ISJ pentru a găsi o alternativă de a ține școala deschisă chiar dacă ea este... închisă. Avem o mare șansă pentru că Buzăul a reușit să finalizeze, în septembrie 2019, implementarea unei platforme educaționale. Suntem singurul oraș din țară care avem un asemenea sistem în toate școlile. Suntem singurul oraș în care profesorii pot ține lecțiile aproape normal cu toți elevii, chiar și în situația actuală. Noi nu ne-am gândit inițial că acest sistem, construit pentru vremuri normale și pentru a crește nivelul educației în comunitatea noastră, poate fi utilizat și pentru astfel de situații limită. Dar iată că viziunea de atunci s-a dovedit a fi corectă și astăzi, la Buzău, putem ține cursuri fără ca elevii să fie la școală", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.