fbpx

Amenzi de 50.000 de lei aplicate de Garda de Mediu, în urma incendiilor de la Petromidia și fabrica de BCA din Constanța

Amenzi de 50.000 de lei aplicate de Garda de Mediu, în urma incendiilor de la Petromidia și fabrica de BCA din Constanța

Image
Image

Garda Națională de Mediu a anunțat că a aplicat sancțiunile maxime prevăzute de lege după incendiile produse la începutul lunii iulie la Petromidia și fabrica de BCA din Constanța.

“În data de 02.07.2021, pe platforma Petromidia – Uzină Rafinărie s-a produs un accident la una dintre instalații, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică și degajări mari de fum negru.

Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalațiilor tehnologice, în prezent activitatea de producție fiind suspendată temporar.

În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar 4 persoane au fost rănite.  Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major.

În data de 15.07.2021, s-a finalizat acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate, comisarii GNM – CJ Constanța constatând că nu au fost respectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 lei. De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanșarea incendiului și refacerea documentelor impuse prin actul normativ menționat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident.

La această dată este în desfășurare o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunțe la finalizarea acesteia”, a informat, luni, Garda de Mediu Constanța.

Amendă maximă și la Constanța

Acum mai puțin de o săptămână, comisarii de mediu au aplicat o sancțiune similară și în cazul incendiului produs pe 3 iulie, la fabrica de BCA: “Urmare a incendiului/exploziilor produse în data de 03.07.2021, începând cu orele 16: 00 la depozitele din cadrul fabricii de BCA din municipiul Constantă de pe strada Industrială, s-a constatat că operatorul economic nu a identificat şi prevenit riscurile asupra mediului pentru depozitarea preparatului periculos - pasta de aluminiu. Pentru fapta săvârşită, GNM CJ Constanța a aplicat sancţiune contravenţională în valoare 50 000 lei, conform prevederilor OUG 195/2005 art.96 alin1, pct 3, fiind impuse şi măsuri  referitoare la identificarea şi prevenirea riscurilor generate de depozitarea şi utilizarea substanţelor chimice şi a preparatelor periculoase depozitate, gestionate, precum şi pentru gestionarea corespunzătoare a tuturor deşeurilor rezultate din incendiu”.

 

 

Sursa foto: Garda de Mediu Constanța

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.