Medicii de la Spitalul Județean Constanța se apără în fața acuzațiilor îndreptate împotriva lor, după decesul unei femei care a stat 16 ore la Urgențe . Aceștia susțin că pacienta a fost consultată de mai multe ori și că i s-a făcut investigația cu computer tomograf la șapte ore după ce a fost solicitată din cauza numărului mare de urgențe cu care s-au confruntat.
Potrivit acestora, starea femeii s-a înrăutățit brusc.
Potrivit medicilor, femeia a ajuns la spital la ora 7.30, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, "pe fondul unei patologii cardiace”. Primul consult ar fi fost la 8.07 de către medicul urgentist, iar femeia era stabilă hemodinamic. La ora 10.00, după un alt consult, medicii ar fi cerut un al doilea set de analize, iar la ora 11.10 s-ar fi făcut consultul cardiologic la solicitarea medicului internist, femeia fiind în tot acest timp stabilă hemodinamic, susțin reprezentanții spitalului, citați de Mediafax.
"Se solicită încă un set de analize țintite pe funcția cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11.00 și la ora 15.00. Se solicită și CT torace, pacienta având creatinină mare (...). Nu s-a putut face angioCT la momentul respectiv, s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv. La ora 12.06 este solicitarea de CT în calculator, CT-ul s-a făcut la ora 19.30. Există o pauză între ora 12.00 și ora 19.00, care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roșu pentru CT, 11 solicitări de cod galben și 4 de cod verde”, a susținut, marți, într-o conferință de presă, Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța.
Rezultatul tomografiei a venit la ora 20.30, iar femeia continua să fie în stare stabilă.
"În urma rezultatului CT se evidențiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită și consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50 se înrăutățește starea generală a pacientei. Devine instabilă hemodinamic și se produce stopul cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, acestea nu mai au din păcate niciun rezultat. Ne vom clarifica în momentul în care va fi necropsia gata pentru că este curios că pe tot decursul cât a stat în UPU a fost pe cod verde. Codul verde însemnând că este conștientă, colaborantă, echilibrată hemodinamic și respirator. Deci nu a fost pe cod roșu sau cod galben. Și dintr-o dată, seara, se deteriorează astfel încât necesită a merge pe codul roșu și acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva, a fost o decompensare ireversibilă și așteptăm să vedem și noi cauza”, mai susțin medicii după ce fiul i-a acuzat că i-au lăsat mama să aștepte 16 ore pe un scaun, la Urgențe, după care femeia și-a dat duhul.