Construcţie emblematică a municipiului Constanţa, Farul Genovez, care nu a mai funcţionat din anul 1913, a fost readus la viaţă, luminând din nou, prin implicarea preşedintelui filialei judeţene a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian.
Potrivit AGERPRES, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că se mândreşte cu iniţiativa lui Merdinian, acesta "făcând o muncă de documentare, şi nu numai atât, extrem de laborioasă", demers pe care l-a început în urmă cu circa cinci ani, în prezent farul putând fi reaprins, cu aprobarea Direcţiei Hidrografice Maritime.
Potrivit lui Liviu Merdinian, "povestea" a început încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu primarul Constanţei a fost inaugurată placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez.
istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se ştie exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionaţi de construcţiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanţa şi cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calee (cetate genoveză).
Cert este că Farul Genovez aşa cum îl vedem şi acum a fost ridicat între 1858 şi 1860 de către inginerul francez de origine armeană Artin Aslan, care s-a îndrăgostit de Miriam, una dintre nepoatele hangiţei Radicevici şi nu a mai plecat din Constanţa.
Farul are o înălţime de 12 metri de la sol, însă pentru că este aşezat pe un punct mai înalt decât nivelul mării pare mult mai mare.
Farul Genovez a funcţionat timp 53 de ani (1860 - 1913), când rolul de ghidare a navelor spre portul Constanţa i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat în capătul digului din portul maritim.
Sursă foto constantadeazi.ro