Plaja din Mamaia, extinsă recent, începe să se îngusteze

Plaja din Mamaia, extinsă recent, începe să se îngusteze
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

După lărgirea contestată de turişti, plaja din Mamaia începe să... dea înapoi. Doi metri de nisip au fost înghițiți de mare, iar specialiștii estimează că în cel mult 3 ani plajele se vor îngusta aproape la jumătate. De vină pentru situație sunt, spun specialiștii, valurile mari, care au luat cu ele înapoi în mare și parte din nisip.

Pe litoral, furtunile din ultima perioadă au lăsat urme. În stațiunea Mamaia, foarte aproape de malul mării s-au format mai multe dune de nisip, care au o jumătate de metru sau chiar un metru în anumite porțiuni, relatează Digi24. Valurile puternice care au lovit malul au luat cu ele nisipul în mare, explică specialiștii. De altfel, fenomenul era anticipat de specialişti încă din momentul în care fusese lărgită plaja din Mamaia.

Plaja din Mamaia se îngustează sub acţiunea valurilor

"Marea își creează profilul de stabilitate, profilul de echilibru natural la care ne așteptăm, prin această modalitate: se observă acum un fenomen cliffing, arată ca o mică faleză, datorită acțiunii valurilor, care va progresa în timp tocmai pentru a compensa diferența de volum din zona submersă. În zona de îmbăiere, turiștii vor regăsi o progresie mult mai lină decât a fost anterior", a declarat Nicușor Buzgaru, manager de proiect ABADL.

Până acum, plaja s-a îngustat deja cu doi metri. În cel mult 3 ani, alți 40 de metri vor dispărea în mare, estimează specialiștii. Procesul de eroziune aduce însă și un bonus: nisip foarte fin aproape de malul mării.

Lucrările de reabilitare la plaja din Mamaia au început în noiembrie anul trecut și au durat 7 luni, mai aminteşte sursa citată.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image
Image